Hlavní obsah

Udání uvnitř koalice: Trestní oznámení na Kalouska podal místopředseda VV

Právo, rsk, dan, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda VV Tomáš Jarolím stojí za trestním oznámením na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivu. Právu to v úterý potvrdil Jarolím s tím, že trestní oznámení na neznámého pachatele podával letos v březnu. Série Jarolímových trestních oznámení na Kalouska bude pokračovat ve čtvrtek a bude se týkat, jak řekl Právu, Kalouska a jeho poradce pro arbitráže Radka Šnábla.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Místopředseda VV Tomáš Jarolím, za ním jeho kolegyně z úzkého vedení partaje Dagmar Navrátilová

Článek

„Podával jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, které státní zastupitelství překlasifikovalo na pana Kalouska. To, co publikovalo Právo, předpokládám, je reakce na moje trestní oznámení. Ve výsledku jsem dostal informaci, že to šetří protikorupční policie, a na ní jsem byl podávat další vysvětlení a další materiály,“ řekl Jarolím.

Zdůraznil, že trestní oznámení podal sám za sebe, připustil ale, že o tom uvědomil předsednictvo své strany. Odmítl však, že by jeho členství ve straně, potažmo v koalici, mělo na jeho rozhodování vliv. Podle svých slov by trestní oznámení podal i tak, což podepřel i tím, že v době podání ještě nebyl místopředsedou VV.

Jarolím prozradil Právu, že trestních oznámení podal několik desítek.

Podezření nic neznamená, hájí svého místopředsedu TOP 09

Podle poslance TOP 09 a Starostů Stanislava Polčáka nelze z toho, že je Kalousek podezřelý, nic vyvozovat. Po ministrově odchodu by volal až v případě, že jej policie obviní.

„Nepovažuji za nenormální, že je ministr podezřelý, protože to nic neznamená. Kdyby byl obviněn, tak by to byl problém. V tu chvíli by musel rezignovat na funkci ministra,“ řekl Právu Polčák.

To, že na Kalouska podal trestní oznámení koaliční partner, podle Polčáka ukazuje na napjaté vztahy uvnitř koalice. „Nic na tom nemění, že si to bude muset pan ministr obhájit, a jsem si jist, že toho bude schopen,“ poznamenal Polčák.

Kalousek se zasloužil o hazard, tvrdí Zaorálek

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v úterý na tiskové konferenci v Lidovém domě prohlásil, že kauzu, která se týká ministra financí Kalouska, je třeba brát s největší vážností.

„Je všeobecně známo, že Miroslav Kalousek má obrovské zásluhy o rozvoj hazardního trhu v ČR,“ řekl Zaorálek, který poukázal na rozběh 50 tisíc videoterminálů.

Na tahu je podle Zaorálka předseda vlády Petr Nečas (ODS). „Premiér ČR za této situace musí reagovat,“ vyzval místopředseda ČSSD. Pokud má případ údajného uplácení reálný základ, měl by podle něj předseda vlády Kalouska odvolat. Jestliže tomu tak není, Zaorálek soudí, že je případ „na rozpuštění koalice“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám