Hlavní obsah

Další rebelie v koalici, část VV chce zase sesazovat vládu

Právo, Jan Rovenský
Praha

Údajně až polovina poslanců Věcí veřejných (VV) z 21členného klubu by nemusela hlasovat pro návrh státního rozpočtu na příští rok, pokud nebudou jasné garance, že od ledna dojde ke zdanění hazardu. Uvedl to v pondělí poslanec véček Josef Novotný. Podle něj by kvůli tomu mohla padnout i vláda. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jeho slova označil za hloupost, hazard prý bude zdaněn od roku 2012.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Novotný (vpravo) ve společnosti čelních představitelů VV: zleva Michal Babák, Karolína Peake, Radek John a Kateřina Klasnová

Článek

„Stoprocentně nezvednu ruku pro rozpočet, jestli nebude včas zdaněn hazard. Budu dělat vše, aby většina klubu nehlasovala pro rozpočet, už nyní mám podporu pěti šesti dalších poslanců a mohla by to být až polovina klubu,“ řekl Právu Novotný.

Podle poslance by kvůli odložení zdanění hazardu mohly VV s čistým svědomím odejít z vlády. „Je to další lumpárna a podraz na VV, a to bychom si klidně mohli dovolit odchod z kabinetu. Můžeme klidně pracovat v opozici, a i kdyby došlo na předčasné volby, tak se jich rozhodně nemusíme bát,“ uvedl pro Právo.

ODS a TOP 09 mají celkem 94 poslanců, takže ke stojedničce jim stačí sedm véčkařů.

Kalousek: Obdivuji chucpe Novotného

Podle Kalouska ministerstvo financí předložilo loterijní daň, s jejíž platností se počítá od 1. ledna 2012.

„Obdivuji chucpe poslance Novotného,“ řekl Právu Kalousek s použitím židovského výrazu pro drzost. „Jelikož si zaprvé ministři VV prosadili nižší zdanění hazardu a zadruhé jejich poslanci koketovali s myšlenkou, že ponechají část povinných odvodů loterijním společnostem,“ řekl Kalousek.

Na dotaz, co říká tomu, že by někteří poslanci véček nemuseli podpořit státní rozpočet, odpověděl: „Nemíním reagovat na každou hloupost. I přes uvedená fakta dští poslanec Novotný své pomluvy, měl by si udělat pořádek ve vlastní straně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám