Hlavní obsah

Policie se chystá obvinit 10 lidí v kauze Promopro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie se po půlročním vyšetřování chystá obvinit zhruba deset lidí v kauze Promopro, která se týká půlmiliardové zakázky na audiovizuální služby v éře českého předsednictví EU. Protikorupční služba se kloní k tomu, že zakázka, kterou firma získala bez výběrového řízení od týmu tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS), byla skutečně předražená.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexander Vondra (ODS) ve Sněmovně

Článek

Informuje o tom server Aktuálně.cz s odvoláním na státního úředníka detailně obeznámeného s případem.

Přesnou částku, o kterou stát kvůli zakázce přišel, má podle serveru definitivně vyčíslit znalecký posudek. Policie jej očekává do konce listopadu. „Už nyní je ale zřejmé, že stát byl poškozen minimálně v řádech desítek miliónů. Proto chce policie stíhat konkrétní osoby. Obviněny budou poté, co dorazí posudek,“ řekl serveru zdroj ze státní správy.

Oficiálně se úřady k průběhu vyšetřování nechtějí vyjadřovat. Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová uvedla, že informace nemůže komentovat. „Žádný návrh na zahájení stíhání jsme doposud neobdrželi,“ sdělila serveru.

Záměr, nebo jen chaos?

Podle Aktuálně.cz se první obvinění budou týkat zástupců firem, u nichž státní peníze skončily. Ve hře je prý ale i stíhání státních úředníků z Vondrova týmu, kteří důsledně nekontrolovali, jak jsou státní peníze využívány. Zdroj uvádí, že zatím nejsou důkazy o tom, zda šlo o předem připravený plán, jak z předsednictví a za účasti úředníků vytáhnout peníze, nebo firmy jen využily chaosu, v jakém se celá akce konala.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Znalecký posudek měl být hotov již v září, jeho vypracování se však protáhlo, protože policie po dohodě se žalobci v tichosti rozšířila původní zkoumání jedné zakázky na vyšetřování celého předsednictví EU, píše Aktuálně.cz. Znalec nyní musí prozkoumat nejen faktury spojené s firmou Promopro, ale i všechny další, které český aparát během předsednictví uzavřel.

Firma Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech během českého předsednictví EU. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 miliónů korun. Ministerstvo financí v únoru uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 miliónů korun. Případ vyšetřuje kromě policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám