Hlavní obsah

Slávisté pochodovali Prahou, protestovali proti Strakovi

– Praha • Aktualizováno

Fanoušci pražského fotbalového klubu Slavia se v pondělí odpoledne vydali na protestní pochod od stadionu ve vršovickém Edenu k fotbalovému stánku žižkovské Viktorie. Asi 200 příznivců sešívaných chtělo vyjádřit nespokojenost s vedením klubu a se jmenováním Františka Straky trenérem klubu. Pochod, na který dohlíželo množství policistů, se obešel bez incidentů.

Slavisté táhnou Prahou na ŽižkovVideo: Novinky

 
Článek

Před stadionem Viktorie Žižkov čekala na fanoušky početná skupina policistů. Domácí Slavii porazili 1:0.

Slávisté měli zabranou jednu stranu stadiónu, kde vyvěsili transparenty s nápisy: "Neničte Slávii", "Klubismus není na prodej", "Antistraka! Ničíte naše hodnoty", "Straka ve Slávii? Poslední Řebíček do rakve", "My jsme Slavie, vy jste Mafie".

Fanoušci Strakovi vyčítají jeho sparťanskou minulost. Kritizují i vedení klubu. Jeden ze zúčastněných fanoušků pro Novinky doplnil, že jmenování Straky trenérem je pouze pomyslným vrcholem ledovce, z něhož pramení nespokojenost příznivců.

"Proti Strakovi budeme protestovat, ale hráčům budeme při fotbale normálně fandit," řekl Novinkám fanoušek Slavie.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Fanoušci Slavie na protestním pochodu

Fanoušci zároveň deklarovali, že se chtějí zdržet jakýchkoliv násilných projevů, které by zavdaly záminku k zásahům policie či vedení klubu.

Na transparentech měli dále hesla jako „Straka je škodná“, „Strako táhni na Spartu“, „Straka ven“ nebo „Strako jdi do p...". Před vstupem na stadion ale  pořadatelé transparenty kontrolovali a vulgární hesla se na fotbal neměla vůbec dostat.

Fanoušci rovněž skandovali výzvy k odchodu generálního ředitele klubu Miroslava Platila.

Na Žižkov vyrazili v černém

Průvod provázelo několik policejních antonů a také policisté na koních. Akci monitoroval i policejní vrtulník. Na ulici před Edenem někdo hodil dýmovnici.

Nesouhlas dávali najevo i při zápase. Na stadion část z nich dorazila v černém oblečení.

Na hřišti vykopali hroby

Straka usedl na lavičku dva týdny po svém jmenování do funkce. "Vím, co tam čeká nejen mě, ale i celý tým. Na Žižkově budeme hrát pod velkým tlakem, ale musíme ten zápas zvládnout," prohlásil nástupce Michala Petrouše.

Slávističtí fanoušci mu od začátku dávají najevo, že ho nepřijmou. Strakovo angažování se nelíbí ani sparťanům, které v roce 2004 trénoval. Před týdnem někdo vykopal na tréninkovém hřišti v Edenu symbolické hroby a kříže se jmény Straky a dalších klubových představitelů, v pátek pak chuligáni popsali trenérův dům hesly, v kterých mu vyčítají, že zradil Spartu.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Trenérovi fotbalistů Slavie Františku Strakovi popsali neznámí chuligáni dům v Kněževsi u Prahy. Na zeď nastříkali nápisy, ve kterých mu vyčítají, že zradil konkurenční Spartu, kde v minulosti trénoval.

V napjaté atmosféře měl Straka během reprezentační pauzy čtrnáct dnů na to, aby pozvedl tým. Ten navzdory předchozí výhře nad Olomoucí zůstal na dvanáctém místě tabulky a spolu s Žižkovem a Ostravou vstřelil nejméně branek v lize.

"Pracovali jsme na tom, abychom doplnili fyzickou kondici hráčů. Pracovali jsme na systému a taktice, na agresivitě, sebevědomí a dynamice, aby hráči do utkání na Žižkově byli opravdu stoprocentně připraveni," dodal Straka.

Žižkov už šest kol nevyhrál a čtyři porážky za sebou ho srazily až na patnáctou příčku. "Při pohledu na tabulku je jasné, že už konečně potřebujeme bodovat. Máme za sebou slušné zápasy, ale ty nám výsledkově nepomohly. Hráči jsou dost inteligentní na to, aby věděli, o co se hraje. Pevně věřím, že nominovaní do utkání uspějí jako tým a konečně se budeme radovat z vítězství," řekl žižkovský kouč Martin Pulpit.

Reklama

Výběr článků

Načítám