Hlavní obsah

Lékárny si přilepšují vývozem léků, čeští pacienti mají někdy smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České lékárny stále více vyvážejí léky do zahraničí. Podle statistik Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) byly loni do ciziny vyvezeny léky za 16 miliard korun, což představuje pětinu objemu českého trhu. Šéf SÚKL Martin Beneš v pondělí v této souvislosti upozornil, že v některých případech vývoz vedl i k nedostupnosti farmak pro české pacienty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Následkem trvale klesajících cen a úhrad z pojištění jsou léky stále atraktivnější pro vývoz. Řada distributorů i lékáren s oprávněním vývozu se živí především vývozem léků do ciziny, místo aby dodávali českým pacientům," řekl Beneš. Hlavní příčinou je podle něj to, že léky v Česku jsou výrazně levnější než ve většině zemí EU. Lékárny si vývozem zvyšují zisk.

Seznam medikamentů, které míří z ČR do zahraničí, je velmi pestrý. Vedle přípravků na snížení vysokého krevního tlaku jde kupříkladu o léky na cholesterol, ekzémy, či anestetika. SÚKL eviduje jednak léky vyvezené do zdravotnických zařízení a rovněž medikamenty dodané zahraničním distributorům.

Vývoz přípravků není sám o sobě nelegální, SÚKL se proto zaměřuje pouze na ty lékárny, které nemají k vývozu povolení. Od letošního roku již úřad veškerý vývoz eviduje.

Na trh putují hlavně generika

Distributoři podle výroční zprávy SÚKL dodali zhruba stejně léků jako v roce předchozím. "Z pohybu léků na trhu víme, že pacienti byli odléčeni za méně peněz větším počtem léků a novějšími, tedy se léčilo za stejné peníze více pacientů než v roce předchozím," řekl Beneš.

Výrobci dodali loni léky za 58,85 miliardy korun, rok předtím za 58,23 miliardy, což je po výrazných nárůstech předchozích let velké zmírnění. Například mezi lety 2008 a 2009 stouply dodávky ve finančním vyjádření z 52,85 miliardy na 58,23 miliardy korun. Zbrzdění přikládá Beneš hlavně revizím cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění. V Česku je registrováno 5 837 léků, z nich 7354 je na trhu.

"Celkové úspory z revizních řízení byly vypočítány ve výši 4,9 miliardy korun," upřesnil ředitel.

SÚKL loni obdržel 974 žádostí o novou registraci léčivého přípravku, z nich 90 procent byla levná generika a deset procent originály. Generika jsou léky, kterým již vypršela patentová ochrana. Ke konci roku 2010 evidoval 2406 lékáren a 250 výdejen, rok předtím bylo lékáren 2370 a výdejen 253.

Reklama

Výběr článků

Načítám