Hlavní obsah

Soud znovu osvobodil šéfa NKÚ Dohnala v kauze využívání luxusních bytů

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 7 v pondělí znovu nepravomocně zprostil šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala obžaloby z porušení povinností při správě cizího majetku. Dohnal čelil obvinění z využívání nepřiměřeně luxusních bytů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnalovi, který obvinění od počátku odmítá, hrozí v kauze kvůli škodě ve výši minimálně 1,1 miliónu korun až pětileté vězení. Prvoinstanční soud ho obžaloby nepravomocně zprostil již v březnu, odvolací senát Městského soudu v Praze však v neveřejném zasedání verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Šéf úřadu má podle zákona od státu nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle státního zástupce vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76 000 korun měsíčně. Podle státního zástupce nájemné převyšovalo přiměřenou částku a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

Prezident NKÚ tvrdí, že smlouvy na byty sjednávali pracovníci úřadu. Jeho jediným požadavkem prý bylo, aby v nich mohla bydlet pětičlenná rodina. Dohnal zároveň podle svých slov nebydlel ve větším luxusu než jiní ústavní činitelé.

Dohnal u stejného soudu dostal v srpnu podmíněný osmiměsíční trest odložený na 1,5 roku za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření svého úřadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Šéf NKÚ Dohnal dostal u soudu podmínku

Šéf nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocný trest osmi měsíců vězení podmíněný...

Výběr článků

Načítám