Hlavní obsah

Sobotka vyzval Peake, aby mu pomohla položit vládu

Novinky, mif
Aktualizováno

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval vicepremiérku české vlády Karolínu Peake (VV), aby mu pomohla v případném hlasování o nedůvěře Nečasovy vlády. Reagoval tak podle vlastních slov náznaky Peake, která si tento týden posteskla, že Věci veřejné nepoložily Nečasovu vládu, jako to udělal Richard Sulík na Slovensku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Pokud pomineme fakt, že přetrvávající existence Nečasovy vlády lituje její současná místopředsedkyně, zůstává zde otázka, do jaké míry představitelka koaličních VV myslí tato svá slova vážně,“ uvedl Sobotka.

Do VV si dále rýpl, že často svá vyjádření používají pouze jako marketingovou kampaň. „Pokud by nešlo jen o marketingovou bublinu, jakých vypouští politici VV každý den několik, stojí za to poznamenat, že ČSSD je připravena. Pokud by Karolína Peake a VV chtěly skutečně vyjádřit Nečasově vládě nedůvěru a podpořit konání nových voleb, je možno v Poslanecké sněmovně hlasovat o nedůvěře pravicové vládě během několika dnů,“ dodal.

Peake však v sobotu večer oznámila, že pád vlády nepodporuje: „Mým včerejším vyjádřením jsem mínila podporu panu Sulíkovi a jeho straně. Nepodporuji pád vlády, ale podporuji setrvání na principech. Věci veřejné měly v dubnu udržet Radka Johna na ministerstvu vnitra.“

„Nikdy jsem ale neřekla, že je mi líto, že Věci veřejné nepoložily vládu, naopak vždy dělaly kompromisy právě proto, aby stabilita vlády byla udržena. Pan Bohuslav Sobotka si bude muset najít jiného partnera, než Věci veřejné, ke spolupráci na pádu vlády. Věci veřejné jsou a budou i nadále stranou, která své koaliční dohody dodržuje a dodržovat bude,“ dodala vicepremiérka české vlády.

ČSSD chtěla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě už na konci září, pokud vláda Petra Nečase (ODS) kývne na superzakázku na sanaci ekologických škod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám