Hlavní obsah

ČSSD chce vyslat do voleb místo Palase jeho náměstka Nováka

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) nebude s velkou pravděpodobností na podzim příštího roku obhajovat svůj post. Předsednictvo sociální demokracie na svém pátečním jednání v Lidovém domě dalo zelenou kandidatuře Palasova prvního náměstka Miroslava Nováka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) řešil spolu s hejtmanem Jaroslavem Palasem problematický pronájem krajské nemocnice soukromé firmě.

Článek

O výsledku rokování informoval Právo první místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek. Předsednictvo podle něj vzalo Novákovu kandidaturu na vědomí. Už před časem ji podpořilo vedení moravskoslezské krajské ČSSD. Kandidaturu musí ještě potvrdit krajská konference.

Palas se stal terčem kritiky předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky kvůli pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Palas kritiku odmítl s tím, že chtěl zabránit krachu a následnému uzavření nemocnice. Hašek pak v rozhovoru pro Právo upozornil, že pro pronájem hlasovali všichni krajští zastupitelé ČSSD, tedy i Palasův zástupce Novák.

Sociální demokracie také v pátek určila volebního manažera pro klání o kraje a Senát, které se uskuteční příští rok na podzim. Stal se jím opět poslanec Jan Hamáček, který v této pozici působil už před loňskými komunálními a senátními volbami. Hamáček bude mít zástupce pro kraje a Asociaci krajů ČR, kterou vede právě Hašek.

Předsednictvo podpořilo i senátní kandidaturu královehradeckého hejtmana Lubomíra France v obvodě Náchod, zlínského hejtmana Stanislava Mišáka v obvodě Zlín, poslance Františka Bublana v obvodě Třebíč, vedoucího Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity Martina Potůčka v obvodě Praha 8 a stávajícího senátora Jana Hajdy v obvodě Břeclav.

Reklama

Výběr článků

Načítám