Hlavní obsah

Komunisté nadále posilují, ČSSD si drží bezpečný náskok

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes ztrátu některých voličů by v případných říjnových volbách do Sněmovny bez problému zvítězili sociální demokraté. Druhou nejsilnější stranou zůstává ODS, která si stejně jako komunisté polepšila. KSČM se drží na třetím místě před TOP 09 a lidovci. Věci veřejné se přes mírné zlepšení nachází pod hranicí potřebnou pro vstup do parlamentu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle průzkumu společnosti Sanep by případné říjnové volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, a to i přesto, že oproti minulému měsíci zaznamenala z parlamentních stran největší pokles. V říjnu přišla o 2,7 procenta preferenčních hlasů. Na vině může být i odchod Jiřího Paroubka ze strany.

Naopak občanští demokraté, nejsilnější člen koalice, si polepšili o necelé jedno procento a v současné situaci by jim dalo hlas 18,8 procenta voličů. Jejich koaliční partner TOP 09 přišel zhruba o půl procenta voličů a zůstává na čtvrté příčce.

Komunisté si svým ostrým vystupováním směrem k reformní vládě nadále zvyšují oblibu u voličů. Stejně jako v září se s 14,8 procenty umístili na třetí příčce. Oproti minulému měsíci by KSČM volilo o půl procenta lidí víc.

Do Poslanecké sněmovny by se v říjnu dostali také lidovci, kteří si mírně polepšili, a nyní by je volilo 5,8 procenta lidí. Zvýšenou přízeň voličů zaznamenala také nejmenší vládní strana Věci veřejné, která v poslední době vystupuje kriticky proti některým reformním krokům vlády. I tak ale véčkům nadále schází více než jedno procento pro dosažení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny. O místa v Parlamentu se perou také zelení, kterým by daly hlas 3 procenta voličů.

Výběr článků

Načítám