Hlavní obsah

Sdružení Oživení zkontroluje rizika korupce u sedmi měst a obcí

Praha

Sdružení Oživení prověří radnice sedmi měst a obcí s ohledem na to, nakolik na jejich úřadech hrozí korupce. Uskuteční u nich protikorupční audit a doporučí jim, jak s případným nebezpečím bojovat. Do projektu se zapojily například Karlovy Vary, Hodonín, Lanškroun nebo Černošice. Novinářům to ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl předseda Oživení Štěpán Rattay.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Lidé spojení se sdružením, mezi kterými je například Libor Michálek, který se proslavil bojem proti korupci ve Státním fondu životního prostředí, budou úřad prověřovat po jeden rok. Zkontrolují sedm oblastí, které považují za rizikové. Mezi nimi je zadávání veřejných zakázek, nakládání s obecním majetkem a dotacemi nebo informační politika úřadu.

"Výstupem bude balíček opatření, která chceme dále šířit mezi další obce," řekl Rattay. "Nechceme však pouze analyzovat, podmínkou protikorupčního auditu je i implementace námi navržených protikorupčních opatření a závazek ze strany vedení obcí informovat veřejnost, jak se námi navržená opatření daří v praxi samosprávám naplňovat," dodal.

Obce si musí část auditu zaplatit. Oživení po nich bude požadovat peníze podle počtu obyvatel, Karlovy Vary například zaplatí 50 000 korun, malé obce jako Psáry, Srch nebo Tisá pak 20 000 korun.

Některá města odmítla

Obce měly různé důvody, proč se projektu účastní. Zatímco například Karlovy Vary chtějí "napravit špatnou reputaci" z minulosti, další obce pak chtějí svým obyvatelům ukázat, že jim mohou důvěřovat.

"Dáváme tím signál, že se nebojíme, když se nám někdo dívá pod prsty, a že si nemyslíme, že jsme snědli všechnu moudrost světa a že by někdo nemohl být chytřejší," poznamenala místostarostka Černošic Daniela Göttelová.

Oživení oslovilo kromě "sedmi statečných" i další města a obce, třeba České Budějovice a Prahu 5. Jednání podle Rattaye vypadala zejména u Českých Budějovic nadějně, nakonec ale smlouva uzavřena nebyla. "Nenašel se z jejich strany dostatek vůle, aby mohl být audit realizován," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám