Hlavní obsah

Levice pomohla TOP 09 se změnou zákona o veřejných zakázkách

Právo, dan
Praha

Pouze za pomoci sociálních demokratů a komunistů se povedlo TOP 09 prosadit pozměňovací návrh k zákonu o veřejných zakázkách na čtvrtečním jednání regionálního výboru Sněmovny. Návrh počítá s tím, že firmy, které vyhrají veřejnou zakázku, budou muset spolupracovat pouze s dodavateli, kteří budou mít veřejnou vlastnickou strukturu. ODS a Věci veřejné návrh odmítají, protože se jim formálně nelíbí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Článek

„Nechci je z ničeho podezřívat, ale jak je ten zákon napsán dnes, tak je v něm návod, jak obejít rozkrytí. Uchazeč může být pouze formální a skuteční příjemci peněz podle návrhu Věcí veřejných nemusí rozkrývat svoje vlastnictví,“ řekl Právu předseda regionálního výboru Stanislav Polčák (TOP 09).

Zákon připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, které vede ministr Kamil Jankovský z VV.

Dohoda na přijatelném znění

Polčák stále věří, že se příští týden, než bude zákon projednáván na plénu Sněmovny v koalici, dohodnou na přijatelném znění, které bude vyhovovat i VV a ODS.

Poslankyně VV Lenka Andrýsová to nevylučuje. „Osobně chci, aby se mohli lidé podívat i na majetkovou strukturu subdodavatelů, ale musí se precizovat například to, kdo to vůbec subdodavatel je nebo kdo je vyloučená osoba,“ řekla Právu Andrýsová.

Místopředsedovi výboru Jaroslavu Krupkovi (ODS) se nelíbí, že by zákon komplikoval firmám zbytečně život. „Je sporné, že může být zastavena výplata dodavateli, pokud nastanou problémy u jeho subdodavatele. Což by mohli i subdodavatelé zneužít,“ uvedl Krupka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám