Hlavní obsah

Senát zamítl tvrdší podmínky pro nezaměstnané

Praha
Aktualizováno

Senát ve čtvrtek zamítl opoziční většinou vládní reformní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Reformní sociální předloha o nezaměstnanosti se vrací Sněmovně, v níž může koalice senátní veto přehlasovat. Pokud bude novela od příštího roku platit, ČSSD se chce obrátit na Ústavní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto

Článek

Předloha povede podle opozičních senátorů k privatizaci zprostředkování práce a požene některé lidi do takzvaného švarcsystému. Například podle Zdeňka Škromacha (ČSSD) jde o "buzerační zákon". Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale oponoval, že jde ze strany levice jen o kritiku za každou cenu. Opozici v Senátu ale o prospěšnosti předlohy nepřesvědčil.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že se "senátní socialistická většina" rozhodla už předem drtivou většinu reformních zákonů vlády odmítnout a že jejich obsáhlé projednávání bylo "divadlo s nepřesvědčivou argumentací". "Jde o silový kombajn s jedinou snahou - co nejvíce prosazení nových zákonů oddálit. Tady se jasně ukazuje nulová tolerance politiků ČSSD a čirý populismus," uvedl Sobotka.

Novela počítá s tím, že podporu v nezaměstnanosti získají lidé, pokud odpracovali rok za poslední dva roky, nikoli tři jako nyní. Do systému by se mohli nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné.

Opozici se nelíbí veřejné práce jako podmínka

Lidé by mohli dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud by ji bez vážných důvodů odmítli, budou vyřazeni. Právě toto ustanovení je podle ČSSD v rozporu s Listinou základních práv a svobod a kritizovali je také lidovci. Podle Drábka však bude veřejná služba zacílena na dlouhodobě nezaměstnané; cílem je podle něho zvýšit současný počet 15 000 lidí ve službě zhruba na 50 000.

Až po půl roce by se podle novely mohl na úřad práce přihlásit člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval.

Předloha dále zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury by získávaly za každého uchazeče 5000 korun a za jeho umístění 1250 korun. Pokud by uchazeč pracoval aspoň půl roku se smlouvou na dobu neurčitou, získala by agentura dalších 500 korun.

Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však zůstane zachován v současné podobě. Předloha zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání a ruší povinnost zaměstnavatele hlásit na úřady práce volná místa.

Anketa

Je dobře, že Senát zamítl zpřísnění pravidel pro výplatu podpory v nezaměstnanosti?
Ano
13,1 %
Ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 22946 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám