Hlavní obsah

Tripartita se shodla na předdůchodech pro namáhavé profese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tripartita se na čtvrtečním jednání shodla na řešení takzvaných předdůchodů. Vláda akceptovala návrh zaměstnavatelů a odborů, aby se týkaly pouze lidí v namáhavých profesích. Daňové zvýhodnění pro zaměstnavatele má být 36 tisíc korun ročně. Mohou je uplatnit jako nákladovou položku.

Článek

Na tiskové konferenci po jednání řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), že si vláda nechá propočítat obě varianty, které byly projednány.

„Byli jsme schopni se shodnout na tom, že je naším společným cílem, aby byly předdůchody kodifikovány souběžně s důchodovou reformou,“ řekl mimo jiné Drábek.

Možnost spoření na předdůchody má být podle Drábka zavedena od roku 2013. Je podle něj potřeba dořešit také to, aby lidé v předdůchodech nebyli kráceni na svých nárokových důchodech. Vycházet budou z principu, že předdůchody musí být výhodnější než předčasný odchod do důchodu, který již současné zákony popisují.

Daňové úlevy až 36 tisíc ročně

Na stole měla tripartita ve čtvrtek dva návrhy. S prvním z nich přišlo ministerstvo financí (MF). To navrhovalo, aby se daňové úlevy u všech lidí zvýšily z 24 tisíc korun ročně na 30 tisíc korun. Okruh lidí, kterých se budou předdůchody týkat, by si pak firmy v dohodě se zástupci zaměstnanců stanovily v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem.

S tím nesouhlasili zaměstnavatelé a odbory, kteří navrhují, aby se okruh „předdůchodců“ stanovil přímo v zákoně. Měl by zahrnovat zaměstnance zařazené legislativou do rizikové skupiny tři a čtyři. To jsou například horníci či lidé pracující v nebezpečném, prašném či příliš horkém prostředí. U nich by se podle odborů a zaměstnavatelů měly daňové úlevy zvýšit na 36 tisíc korun.

Tripartita kromě předdůchodů projednávala také horní zákon, situaci v sociálních službách a návrhy úhradové vyhlášky ve zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám