Hlavní obsah

Soudci se kvůli kauze Pitr plat nesníží, rozhodl soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až před kárným senátem Nejvyššího správního soudu (NSS) skončil soudce Městského soudu v Praze Petr Novák. Dohnala ho tam přitom paradoxně jeho vlastní aktivita, když v řízení o obnově procesu s podnikateli Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem sám obstarával jeden z důkazů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O své iniciativě ale neudělal zmínku do spisu a ani o ní neinformoval účastníky řízení, za což ho jeho nadřízený, předseda soudu Jan Sváček, pohnal před kárný senát a požadoval pro něj půlroční snížení platu. NSS ale ve středu Nováka žaloby zprostil.

„Šlo o pochybení, ale drobné, ojedinělé. Toto drobné pochybení nemohlo vzbudit pochybnosti o nestrannosti a objektivitě soudce,“ odůvodnila osvobozující verdikt předsedkyně senátu.

Soudce Novák měl Pitrův případ na starosti od začátku a v roce 2006 ho jeho senát potrestal pětiletým vězením za to, že společně s komplici v roce 1994 prostřednictvím fiktivních faktur vymáhali po státu vrácení daní, čímž měli způsobit škodu 51 miliónů korun. Pitr pak uprchl do zahraničí a byl dopaden ve Švýcarsku, kde je nyní ve vydávací vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám