Hlavní obsah

Komise Pospíšilovi doporučila odvolání Rampuly, on stále váhá

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkladová komise ministra spravedlnosti doporučuje podle neoficiálních informací Práva Jiřímu Pospíšilovi (ODS) trvat na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Ministr své rozhodnutí oznámí v nejbližších dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Pospíšil má závěry rozkladové komise na stole od minulého týdne. Čtrnáctičlenný poradní orgán se sešel naposledy ve středu 5. října a dospěl k závěru, že Rampula by měl být navzdory svým výhradám proti dřívějšímu rozhodnutí ministra, které uznala i komise na svých dřívějších zasedáních, odvolán.

Právu to pod zárukou anonymity potvrdil zdroj obeznámený s obsahem jednání. Oficiálně se komisaři ani ministerstvo k výroku komise nechtějí vyjadřovat.

Rampula měl do úterý zákonnou lhůtu na vyjádření k podkladům, které komise v rozkladovém řízení shromáždila, a ještě minulý týden se očekávalo, že ministr bezprostředně poté rozhodne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

„Znám závěry a rozhoduji se, zda závěry poradního orgánu zohledním. V tuto chvíli nechci uvádět konkrétní datum, nicméně to rozhodnutí bude vydáno adekvátně tomu, v jaké fázi se správní řízení nachází, to znamená v relativně krátké době,“ odpověděl ve středu Pospíšil na dotaz Práva. Později upřesnil, že verdikt oznámí v řádu dnů.

Rampulovo odvolání navrhl ministrovi letos v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Pospíšil návrhu vyhověl 21. července. Vrchní žalobce se však v srpnu odvolal prostřednictvím rozkladu a ve funkci tak zatím zůstává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám