Hlavní obsah

U veřejných zakázek by měli vítězové odhalit vlastníky, žádá TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 chce, aby firmy, které získají veřejné zakázky, musely odhalit celou vlastnickou strukturu. Platilo by to i pro jejich subdodavatele. Tento klíčový protikorupční krok podle strany chybí v návrhu zákona o veřejných zakázkách, který připravil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Novinářům to ve středu řekl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík a další zástupci strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyněk Stanjura s Petrem Gazdíkem

Článek

O přípravě zákona, ke kterému koaliční poslanci chystají řadu pozměňovacích návrhů, by měli příští týden jednat šéfové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a VV.

Podle návrhu TOP 09 by vítěz výběrového řízení u veřejné zakázky musel zveřejnit majetkovou strukturu firmy až do jejího konečného vlastníka. Tato povinnost by platila po celou dobu čerpání veřejných peněz a tři roky po dokončení zakázky. Týkalo by se to také subdodavatelů firmy, která zakázku získá. "Návrh by vytvořil v českém prostředí konečně takovou praxi, ke které jsme se všichni zavázali jak v koaliční smlouvě, tak v programovém prohlášení vlády. Nedokážu si proto představit, že by jakýkoliv člen koalice hlasoval proti," uvedl Gazdík.

Novým zákonem o veřejných zakázkách, který vláda prezentuje jako jednu z klíčových protikorupčních norem, by se měl ve čtvrtek zabývat sněmovní výbor pro veřejnou správu. Sněmovna by ho mohla schvalovat koncem měsíce.

Chaos blokuje schválení

Situaci kolem přípravy zákona ve středu kritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Občanským demokratům se nelíbí, že chaos údajně blokuje schválení návrhu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž samo k vládnímu návrhu předložilo komplexní pozměňovací návrh, řadu dalších změn navrhli koaliční poslanci ve výboru. ODS ale vadí i iniciativa poslanců TOP 09, kteří podle nich se zásadním návrhem k zákonu přišli bez konzultace s koaličními partnery.

Podle Gazdíka se kvůli zákonu o veřejných zakázkách příští týden sejdou lídři koalice ve formátu K6 za účasti předsedů poslaneckých klubů. Dohodnout by se podle něj měli na tom, které změny ve vládním návrhu společně podpoří. TOP 09 přitom trvá na tom, aby se koalice postavila i za návrh na povinné zveřejňování kompletní vlastnické struktury u vítězů veřejných tendrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám