Hlavní obsah

Senát kývl na omezení kouření, snížení podpory stavebního spoření ale vrátil

Praha

Senát schválil mezinárodní úmluvu o kontrole tabáku, jejímž hlavním cílem je pomocí různých nástrojů omezit kouření. Aby Česko dohodu z roku 2003 ratifikovalo, je ještě nutný souhlas Sněmovny a podpis prezidenta. Senátoři naopak vrátili poslancům návrh na omezení stavebního spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úmluva přichází například s požadavkem, aby nejméně polovinu hlavních ploch obalu tabákových výrobků pokrývalo varování před následky kouření. Obsahuje řadu opatření na snížení poptávky po tabáku, za účinné prostředky označuje například cenové a daňové nástroje.

Signatářské země se také zavazují, že omezí kouření nejen na pracovištích, ale i ve veřejné dopravě a podle potřeby na dalších veřejných místech. Úmluva na druhé straně počítá i s pomocí pěstitelům tabáku a zaměstnancům, jejichž živobytí může její přijetí ohrozit.

Sněmovnu závěrečné schvalování úmluvy teprve čeká.

"Stavebko" chce Senát beze změny

Podmínky státní podpory stavebního spoření chce Senát zachovat na úrovni platné do roku 2010. Parlament tehdy schválil vládní návrh, který kromě jiného zdaňoval připsanou státní podporu a který později zrušil Ústavní soud.

Vláda proto přišla s dalším návrhem na omezení státní podpory. Sněmovna ho sice schválila, ale Senát jí ho ve středu vrátil s pozměňovacím návrhem. Senátoři také chtějí, aby z vládního návrhu vypadlo plánované zdanění připsaných úroků ze stavebního spoření.

Současný návrh omezuje státní podporu na nejvýše 2000 korun ročně. Jak ve středu senátorům řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), návrh má dva cíle. Snížit o pět až šest miliard korun ročně výdaje státního rozpočtu a odstranit nerovnost na trhu finančních produktů.

Vláda současně navrhuje zdanění připsaných úroků. Státní podpora do konce roku 2010 představovala 15 procent z naspořené částky a nejvýše 3000 korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám