Hlavní obsah

Reformní zákon o umělém oplodnění či kastraci se Senátu nezdá

– Praha

Senát vetoval opoziční většinou návrh zákona o specifických zdravotních službách, který mimo jiné upravuje umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a změnu pohlaví. Předloha by rovněž zakázala klonování lidí a stanovila podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech. Vládní reformní návrh se vrací do Sněmovny; v ní koalice horní komoru zřejmě přehlasuje.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

Umělé oplodnění by podle předlohy mohla podstoupit žena nejvýše do 49 let. Senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Vladimír Dryml (ČSSD) to zpochybňovali. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) argumentoval názory, že věk zhruba od 50 let už není pro péči o děti vhodný.

Sterilizaci by předloha připustila i z jiných než zdravotních důvodů, ale jen u žen starších 21 let na základě jejich žádosti. Sterilizaci nezletilých nebo nesvéprávných pacientů by posuzovala odborná komise, byl by nutný souhlas zákonného zástupce.

Terapeuticky kastrovat by mohli lékaři podle zákona muže staršího 25 let, který v minulosti spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech by byl nutný souhlas odborné komise a soudu.

Při ověřování nezavedených metod na lidech by musel být poskytovatel pojištěný na škody, které by mohly pacientovi vzniknout. Na proces bude dohlížet etická komise. Předloha dále upravuje školní prohlídky žáků, dárcovství krve, posudkovou činnost lékařů a nemoci z povolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám