Hlavní obsah

Bárta se stížností neuspěl, stíhání kvůli korupci pokračuje

Praha
Aktualizováno

Státní zastupitelství zamítlo stížnost bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) proti zahájení jeho trestního stíhání kvůli korpuci. Vyšetřování nadále pokračuje, řekla Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta

Článek

Doplnila, že druhý z obviněných, poslanec VV Jaroslav Škárka, si stížnost vůbec nepodal.

„Stížnost obviněného byla zamítnuta jako nedůvodná, vyšetřování případu tedy dále pokračuje. Druhý z obviněných si stížnost pro usnesení o zahájení trestního stíhání vůbec nepodal,“ řekla ve středu Právu Zenklová.

Je přitom zcela běžné, že každý, koho policie obviní, si proti tomu podává stížnost na státní zastupitelství. Proč to právě Škárka neudělal?

„Stížnost se podává proti procesním záležitostem a já nemám pocit, že by tam procesně bylo něco v nepořádku. Já prostě vím, že pravda je na mé straně, takže nemám důvod ten proces zdržovat nebo ho nějak zpochybňovat,“ uvedl na dotaz Práva Škárka.

Bárta telefon nezvedal

Bárta zatím ve středu nezvedal telefon, je totiž zřejmě v zahraničí. Jeho obhájce Oldřich Chudoba Právu sdělil, že rozhodnutí státního zastupitelství ještě neobdržel, takže se zatím nemůže k věci vyjadřovat.

Policie obvinila šéfa poslanců VV Bártu z podplácení a bývalého místopředsedu strany Škárku z přijetí úplatku na začátku září. Oba politici trvají na své nevině.

Sněmovna vydala oba poslance ke stíhání. [celá zpráva]

Policie je stíhá kvůli penězům, které dal Bárta Škárkovi a poslankyni Kristýně Kočí. Kočí peníze odevzdala do úschovy k notáři s podezřením, že jde o úplatek. Škárka se naopak brání tím, že si myslel, že jde o výdaje na reprezentaci, které má jako místopředseda strany.

Od Bárty dostal 170 tisíc, Škárka tvrdí, že peníze byly určeny k tomu, aby pomohl prosazovat Bártovy zájmy v Plzeňském kraji. Že jde o úplatek, mu došlo až později, říká nyní. Podle Bárty peníze byly půjčkou, o niž jej poslanci požádali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám