Hlavní obsah

Boj o šéfa středočeské ODS: Bendl i Tluchoř remizují na čtyřech nominacích

Právo, Novinky, ČTK, dan, rap

Středočeská ODS se připravuje na zásadní souboj mezi křídly bývalého šéfa poslanců Petra Tluchoře a dosavadního regionálního předsedy Petra Bendla, který minulý týden vystřídal ve funkci ministra zemědělství Ivana Fuksu. Stav nominací je zatím nerozhodný 4:4.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

Za novým ministrem zemědělství stojí kromě Nymburku a Mladé Boleslavi od úterka také Kladno a Beroun. Naopak jeho hlavní rival, bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, má podporu občanských demokratů z Mělníka, Prahy-Východu, Příbrami a Kolína. Jde o osm oblastních sdružení Středočeského kraje z celkových 12. Jasno o šéfovi středočeské ODS bude v sobotu.

Bendla přijel podpořit i Nečas

Za Petra Bendla orodoval i premiér Petr Nečas, který jej nedávno dosadil na post ministra zemědělství. Podle mnohých tak učinil kvůli posílení svého stranického vlivu na úkor části ODS, která se staví proti Nečasovi kriticky a kterou reprezentuje právě Petr Tluchoř.

Nečas se v pondělí objevil na sněmu v Kolíně. V úterý pak navštívil sněm v Kladně. "Je to standardní práce předsedy strany," komentoval to premiér.

Tluchořovci ladili plány

Ladit postoje před sobotním regionálním sněmem přišlo v úterý tluchořovské křídlo do hotelu The Augustine na Malé Straně v Praze. Strategie, jak porazit Bendla, tu vymýšleli kromě Tluchoře právě Fuksa, poslanec Marek Šnajdr či bývalý ministr zdravotnictví v Klausově vládě a Tluchořův tchán Luděk Rubáš.

Právě tato skupina v ODS se netají kritikou stranického šéfa a premiéra Petra Nečase. Pokud by se podařilo Tluchoře prosadit na šéfa středočeské ODS proti Bendlovi, znamenalo by to pro premiéra značnou komplikaci. Lidé kolem Tluchoře například odmítají, aby si současné vedení prodloužilo mandát až do podzimu příštího roku. I o tom se bude rozhodovat na kongresu občanských demokratů 22. října v Praze.

Nevolební kongres ODS, který by se měl zabývat stranickým programem, strategií pro krajské volby a změnou stanov, se má sejít 22. října v pražských Letňanech. Předsedovi strany Nečasovi se podařilo prosadit, aby se kongres konal už v říjnovém termínu a byl pouze jednodenní. Na kongres také míří v poměrně silné pozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám