Hlavní obsah

Kalousek chystá stoprocentní zdražení odvozu odpadu i dalších poplatků

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda Petra Nečase (ODS) a zejména ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá další útok na peněženky lidí. Po očekávaném zvýšení DPH a celé řady různých správních poplatků teď Kalousek navrhuje zvýšit některé místní poplatky. A to od roku 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Dražší tak má být především odvoz komunálního odpadu, poplatky za lázeňský a rekreační pobyt, za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst. A jak už bývá v Česku posledních měsíců zvykem, zvýšení má být většinou stoprocentní.

Stejně jako v případě už zvýšených poplatků třeba za výpis z rejstříku trestů, za zápis do katastru nemovitostí, za stavební povolení, za vydávání nových pasů a občanek či soudních poplatků je argument stále stejný: poplatky jsou na stejné úrovni už celou řadu let a jejich výše neodpovídá nákladům.

Zdražení odpadu pro jistotu nadvakrát

Paradoxem přitom je, že návrh na zvýšení poplatků za komunální odpad už před časem předložila skupina Kalouskových poslanců a ve Sněmovně už prošel prvním čtením. Samozřejmě s požehnáním vlády. Oba návrhy - jak chystaný Kalouskův, tak projednávaný poslanecký - počítají s tím, že poplatek se ze současných pěti set korun ročně zvýší na tisícovku. Poplatek je přitom složen ze dvou částí: první je 250 korun na osobu a druhá částka je stanovena na základě skutečných nákladů obce předchozího roku na sběr a svoz netříděného odpadu. Nyní může dosáhnout až 250 korun, nově by se měla vyšplhat až na 750 Kč ročně. Oba návrhy také zahrnují to, že za odpad budou nově platit i cizinci s povolením k trvalému pobytu a také majitelé tzv. apartmánů, které jsou určeny k individuální rekreaci ale nikdo v nich není trvale hlášen.

„Náš návrh vznikl už před půl rokem, ale až teď ho Sněmovna začala projednávat,“ řekla Právu jedna z navrhovatelů poslanecké verze, místopředsedkyně klubu TOP 09 Helena Langšádlová. Fakt, že Kalousek navrhuje stejné změny, si vysvětluje tím, že zřejmě sílí tlak obcí na zvýšení tohoto poplatku. „Budeme se o tom muset v klubu pobavit, jak budeme dál postupovat,“ prohlásila poslankyně. Nepředpokládá však, že by svůj návrh poslanci stahovali. Je tak možné, že poplatek za komunální odpad nakonec může vypadnout z vládního návrhu. Na jeho zvýšení to ovšem nic nezmění.

Proti se už v případě poslanecké iniciativy postavila opozice, ale její hlasy koaliční odhodlání nemohou zastavit.

Poplatky za rekreační pobyt se 20 let nezměnily

Poplatek za rekreační a lázeňský pobyt se má zvýšit z 15 na dvacet korun za osobu a den. „Výše poplatku je stejná již od roku 1991, tedy více než 20 let, zatímco náklady lázeňských míst a míst se zvýšeným soustředěným turistickým ruchem na udržování infrastruktury (kolonády, parky, místní komunikace, nároky na čistotu apod.) za uvedené období mnohonásobně vzrostly,“ zdůvodňuje svůj návrh ministr financí.

Motivací pro zvýšení poplatku za vjezd vozidla do vybraných míst je pak podle Kalouska mj. předpoklad, že se sníží počet aut vjízdějících do klidových zón měst a obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám