Hlavní obsah

Pražská ODS chce řešit Nečase a situaci ve straně

Praha

Pražská ODS uspořádá den před celostátním kongresem strany svůj regionální sněm. Předseda pražské ODS Boris Šťastný po pondělním jednání regionální řekl, že sněm svolal na 21. října. Rada mu to prý jednohlasně doporučila. Pražští občanští demokraté chtějí podle na sněmu řešit situaci v celostátní i pražské ODS. Před kongresem si také chtějí vyjasnit stanovisko k tomu, zda by měla strana prodloužit mandát svému lídrovi Petru Nečasovi a jeho místopředsedům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný

Článek

Nevolební kongres ODS, který by se měl zabývat stranickým programem, strategií pro krajské volby a změnou stanov, se má sejít 22. října v pražských Letňanech. Nečasovi se podařilo prosadit, aby se kongres konal už v říjnovém termínu a byl pouze jednodenní. Zdá se také, že na kongres jde v poměrně silné pozici. U krajských lídrů sice neuspěl s návrhem na zúžení výkonné rady strany, kromě středočeské ODS se ale dosud všechny regionální lídři stavěli za to, aby ODS prodloužila Nečasovi mandát k vedení strany do konce příštího roku a vybírala nové vedení až po krajských volbách v roce 2012.

Situaci v ODS před kongresem ale rozvířilo odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS), které sám exministr i Nečasův vnitrostranický oponent Petr Tluchoř označili za snahu ovlivnit vývoj ve středočeské ODS. Ta totiž bude nového lídra volit na regionálním sněmu tuto sobotu. Tluchoř má dobré šance dostat se do čela organizace a jet tak na kongres v silnější pozici.

Pražská ODS je nyní druhým regionem, který chce regionální sněm uspořádat ještě před kongresem a nemá definitivní stanovisko k prodloužení mandátu Nečasova vedení. Šťastný nicméně řekl, že sám tento krok podporuje a bude se o něm své spolustraníky v Praze snažit přesvědčit. Na sněmu nicméně mohou zaznít i kritické názory na nynější stav ODS.

Sněm by mohl ventilovat také nespokojenost některých občanských demokratů s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou a jeho radními. Právě předseda pražské ODS Šťastný se s primátorem dlouhodobě přetahuje o vliv na rozhodování v pražské ODS. Pražská radnice nyní mimo jiné chystá rozpočet hlavního města na příští rok. Sněm pražské ODS k tomuto klíčovému návrhu podle informací ČTK zřejmě přijme některá doporučení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám