Hlavní obsah

TOP 09 Březinu kvůli stíhání vyzvala k rezignaci, on vinu necítí

Právo, trj

"Držel jsem se výkladu právníků a vinu necítím," opakuje náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), jehož policie navrhla obžalovat ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Zároveň však čelí výzvě opoziční TOP 09, aby rezignoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Policie klade Březinovi za vinu, že pochybil při volbě do dozorčí rady společnosti Žižkov Station Development, jíž neinformoval o tom, že působil v orgánech společností Porcela Plus a Concordia, jež se ocitly v konkursu. Podle náměstka šlo o chybu administrativní.

Právníci mu sdělili, že informovat musí až poté, co o konkursu rozhodne soud. „Jsem proto i nadále přesvědčen o své nevině,“ uvedl Březina, který se k věci už nehodlá vyjadřovat.

Z faktu, že je stíhán, by měl Březina vyvodit politickou odpovědnost a vzdát se funkce náměstka i postů ve společnostech s majetkovou účastí města. Tvrdí to šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

„Trestní obvinění prvního náměstka pražského primátora protikorupční policií v důsledku důvodného podezření ze spáchání trestného činu je natolik závažnou skutečností, že neumožňuje její koexistenci s vykonávanou funkcí radního hlavního města Prahy,“ uvedl Hudeček.

K rezignaci Březinu vyzval už na jaře. Nyní dodal, že primátor Bohuslav Svoboda (ODS) by měl zvážit „smysluplnost dalšího pokračování Rady hlavního města Prahy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám