Hlavní obsah

Polička může zapůjčit obrazy do Salcburku, Diag to umožní

Právo, svj
Aktualizováno

Společnost Diag Human umožní Městskému muzeu a galerii Polička, aby bez rizika exekuce zapůjčilo jedenáct cenných obrazů na jarní výstavu do rakouského Salcburku. Firma se vedení poličského muzea v e-mailu zaručila, že nebude usilovat o jejich exekuční zabavení, jak se jí to už letos na jaře povedlo ve Vídni v případě českých obrazů Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě Ženy od Emila Filly a bronzové plastiky Objetí od Otto Gutfreunda.

Článek

Právu to v pátek potvrdila ředitelka muzea v Poličce Pavla Juklová. „Máme od firmy udělenou jakousi výjimku, že naše obrazy nebudou moci být zabaveny,“ řekla s tím, že oficiální dopis od Diagu by měl ještě dorazit poštou.

Konkrétně má z Poličky na výstavu do Rakouska zamířit jedenáct maleb zachycujících arcibiskupa Markuse Sittikuse, který mj. na začátku 17. století pověřil architekta Santina Solariho k výstavbě katedrály v Salcburku. Ta se pak stala prvním raně barokním kostelem na severu Alp.

Bez rizika budou vyvážet asi i další

Rakouští organizátoři si nedávno stěžovali, že bez českých obrazů by neměla jejich plánovaná výstava v podstatě smysl. Podle informací Práva se Diag Human rozhodl nechat obrazy z Poličky na pokoji na základě přímluvy bývalého majitele této firmy Josefa Šťávy.

Jak dále upozornil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, Diag Human je připraven se zaručit i některým dalším českým galeriím a muzeím, že nebude usilovat o zabavení jejich uměleckých děl na výstavách v zahraničí.

V Rakousku se teď čeká na to, jak vídeňský soud celkově rozhodne o miliardových nárocích firmy Diag Human vůči Česku kvůli zmaření jejích obchodů s krevní plazmou v 90. letech.

Hrozba zabavování státního majetku včetně uměleckých děl v cizině visí nad ČR třeba i ve Francii, v Británii a v dalších zemích. Český stát proto stáhl v posledních měsících ze zahraničí desítky svých uměleckých děl, jejichž celková cena dosahuje stovek miliónů korun.

Informace Práva v pondělí potvrdil Diag Human v tiskové zprávě. „Společnost Diag Human SE potvrzuje, že v minulých dnech vydala záruku, která umožní zapůjčení souboru jedenácti maleb z Galerie Muzea Polička na významnou výstavu v Dommuseum v Salcburku, připomínající život a dílo arcibiskupa Markuse Sittikuse,“ uvedla firma s tím, že vyhověla návrhu zakladatele a bývalého vlastníka Diagu Šťávy.

Posuzování i dalších žádostí

Společnost dále uvedla, že je připravena stejným způsobem posoudit každou žádost umělců a vystavovatelů: „Společnost Diag Human je za této situace připravena udělit potřebné záruky vynětí konkrétního díla ze svého exekučního nároku vůči ČR na základě písemné smlouvy s jednotlivými umělci a vystavovateli.“

Posuzovat konkrétní případy a uzavírat smlouvy by z pověření firmy měla pražská advokátní kancelář Jana Kalvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám