Hlavní obsah

Bývalý Rathův spolupracovník má falešné maturitní vysvědčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina prý padělal své maturitní vysvědčení. Pokud by se podezření potvrdilo, mohl by přijít o vysokoškolské tituly. Bušina obvinění odmítá, informovala v sobotu televize Prima. Někdejší blízký spolupracovník hejtmana Davida Ratha (ČSSD) byl již před časem obviněn z mnohamilionových daňových podvodů.

Foto: ČTK

Filip Bušina v 90. letech reprezentoval v boxu.

Článek

Bušina se prokazoval maturitním vysvědčením ze Střední hotelové školy v Poděbradech. Tam ho však nikdo nezná. "Opravdu jsme podle dokumentace uložené v archivu školy zjistili, že tato osoba tady nestudovala. Vysvědčení, které jsme měli od policie k posouzení, je evidentní padělek," řekla televizi ředitelka školy Jana Podoláková.

Na vysvědčení nesouhlasí studijní obor ani číselný kód, zfalšovaný je prý i podpis tehdejšího ředitele a razítko školy. Nesedí ani jméno třídní učitelky, nikdo takový na škole nikdy nepracoval.

Měl jsem zvláštní režim, hájí se

Bušina, který v 90. letech reprezentoval v boxu, veškerá obvinění odmítá. "Studoval jsem v rámci sportovního režimu, dojížděl jsem tam s manažerem klubu. Byl jsem tam asi pětkrát nebo šestkrát, vykonával jsem tam poslední zkoušku. Následně jsem čekal v předsálí a manažer klubu mi donesl maturitní vysvědčení," řekl Primě s tím, že si některé věci nevybavuje přesně, protože školu navštěvoval už před 16 lety.

Maturitním vysvědčením se prokazoval i na vysokých školách. Teoreticky by mohl o své vysokoškolské diplomy přijít.

Bušina byl spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z daňových úniků nejprve v červnu 2009. Skupina podle státního zastupitelství způsobila škodu nejméně 300 miliónů korun. Bušina kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD. Kriminalisté v souvislosti s tímto případem obvinili i úředníka středočeského finančního ředitelství Jaromíra Svobodu.

Druhé obvinění přišlo letos v srpnu. Podle policie Bušina pomáhal pomocí fingovaných faktur některým firmám v Česku odvádět nižší daně. Spolu se šesti společníky údajně připravil stát o dalších 253 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám