Hlavní obsah

Na Klínovci napadl první sníh dříve, místní očekávají dlouhou zimu

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Rudolf Voleman

První letošní sníh, který hned neroztál, napadl v noci na sobotu na vrcholu Klínovce (1244m) v Krušných horách. Podle místních přišla zima o něco dříve, a později také odejde.

Článek

„Sněhu bude během víkendu ještě přibývat. Na Klínovci by mohly napadnout zhruba čtyři centimetry,“ uvedl klimatolog s hydrometeorologické stanice v Šindelové v Krušných horách Rudolf Kovařík, podle kterého sněží v pásmech Krušných hor nad 880 metrů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Práce na dostavbě čtyřsedačkové lanovky na Klínovec se kvůli sněhu přesunuly do interiérů její horní stanice.

„Takže Přebuz, Horní Blatná nebo například Stříbrná je pod popraškem sněhu,“ dodal Kovařík a varoval i motoristy, kteří se na cestu do pohoří chystají. „V noci na neděli se má ochladit na minus dva stupně, takže silnice v nadmořské výšce kolem tisíce metrů mohou namrzat,“ uvedl.

Spousta jeřabin a málo borůvek

Podle krušnohorských starousedlíků přišel letos sníh dříve, než je běžné. „Až na výjimku před dvěma lety přichází první sníh, který se udrží, zpravidla až na konci října,“ uvedla servírka z restaurace horní lanovky z Jáchymova na Klínovec Andrea Straková.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Na Klínovci v sobotu dopoledne napadl první letošní sníh, který hned neroztál.

„Ale starousedlíci od nás z Abertam říkali už dopředu, že zima začne zřejmě brzo. Vysvětlovali to tím, že je hodně jeřabin a naopak málo borůvek. Když je to takhle, tak přichází zima brzo a je dlouhá,“ uvedla.

Na hřebenech nad tisíc metrů napadal sníh rovněž na Šumavě. „Ráno ležel sníh například na Jezerní hoře a na Špičáku. Na Pancíři dokonce něco kolem pěti centimetrů sněhu,“ uvedl Štěpán Pospíchal z horské služby v Železné Rudě. „Podle předpovědí má ale sníh postupně roztávat,“ dodal s tím, že na prohřátých silnicích je sníh rozbředlý.

V Jeseníkách si ze sněhu v půli října nic nedělají  

Podle předpovědi dorazila studená fronta do Jeseníků. V nejvýše položeném lyžařském středisku Jeseníků Ovčárně sněží. V ostatních níže položených horských oblastech prší, mezi deštěm se občas objeví sníh, řekl dnes dispečer horské služby Jaroslav Sembdner. Teploty na vrcholcích Jeseníků se pohybují od plus dvou do čtyř stupňů Celsia, na Ovčárně okolo plus jednoho stupně Celsia.

„První sněžení v této době není zas tak výjimečné. Loni začalo sněžit okolo 15. až 20. října," konstatoval dispečer. Dodal, že na Ovčárně leží jen poprašek sněhu, a to do jednoho centimetru. „Nepředpokládám, že tento sníh vydrží. Podle předpovědi se v neděli má oteplovat,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám