Hlavní obsah

Lidé si přejí umírat doma, odhalil unikátní průzkum

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zemřít doma by si přálo 78 procent lidí. 88 procent je také ochotno se o své blízké postarat a stejný počet zdravotníků se domnívá, že pro umírající je nejlepší domácí prostředí. Vyplynulo to z červencového průzkumu agentury STEM/MARK pro hospicové občanské sdružení Cesta domů, který byl nyní zveřejněn. Zúčastnilo se ho 1006 zdravotníků a 1095 lidí starších patnácti let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na konci života by 69 procent lidí chtělo mít kolem sebe rodinu a 45 procent partnera. Jen pět procent občanů si přeje kolem sebe mít zdravotníky. Tiše a v soukromí, bez nikoho si přeje zemřít 14 procent většinou starších občanů.

Lidé dnes nejčastěji umírají v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech důchodců a nemocnicích. Přitom skoro 70 procent dotázaných uvedlo, že si nepřeje zemřít v léčebně.

Na umírání se lidé nejvíce bojí bolesti (46 procent dotázaných), až polovina lidí spojuje smrt se ztrátou důstojnosti a soběstačnosti.

Průzkum mezi zdravotníky ukázal, že tři čtvrtiny z nich tvrdí, že je možné se doma dobře postarat o umírajícího za pomoci hospicových týmů, jejichž členem je i lékař. 90 procent zdravotníků je přesvědčeno, že o smrti se ve společnosti málo mluví, je tabu, což je chyba.

Dvě pětiny lidí se domnívají, že je těžké o ní mluvit. Lidé jsou ochotni se do péče o umírající blízkých zapojit, osmina lidí by to ale nedokázala. Důvodem je, že by to psychicky nezvládli.

Anketa

Přáli byste si raději umřít doma?
Ano
86,8 %
Ne, upřednostnil bych péči ve zdravotnickém zařízení
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4671 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám