Hlavní obsah

Tři lidé z jihu Moravy si z dovolené v Africe přivezli malárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři obyvatelé jižní Moravy si letos přivezli z dovolené v Africe onemocnění malárií a následně pak na infekčním oddělení nemocnice bojovali o život. Všichni mohli potížím předejít, kdyby řádně předem podstoupili preventivní antimalarickou léčbu, řekla v pátek vedoucí protiepidemického odboru brněnské krajské hygienické stanice Renata Vaverková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ve všech třech případech šlo o velmi závažné stavy. V jednom z nich šlo o třicetiletého muže, který skončil až na jednotce intenzivní péče," uvedla lékařka. Dva lidé si přivezli malárii ze Siera Leone a jeden z Nigérie.

Nemoc může způsobit trvalé následky a i po přeléčení se může vracet. Je infekční, přenašečem je nejčastěji komár a projevuje se zimnicemi.

Podle Rastislava Maďara, který působí v Očkovacím centru v Ostravě-Hrabůvce a dlouhodobě se specializuje na tzv. cestovní medicínu, zemřou ročně na malárii asi tři milióny lidí na světě.

Problémem cestovatelů je, že onemocnění podceňují. "Známe případy "hrdinů" zrazujících ostatní od užívání antimalarik s argumentem, že již v dané oblasti byli dvakrát a malárii nedostali. Následně se dovíme, že třetí návštěva je téměř stála život," napsal v článku Malárie - největší zabiják cestovatelů.

Do ČR si malárii ročně přiveze jen velmi malé množství turistů. Příznivé ale nejsou evropské zdravotnické statistiky. Web www.zdravinacestach.cz uvádí, že ročně si malárii přiveze asi 10 000 cestovatelů z Evropy, přičemž procento na ni zemře.
Jihomoravští hygienici kromě malárie letos zaznamenali i žloutenku typu A, kterou si dva turisté přivezli z Egypta a Kypru. také oni zanedbali jakékoli preventivní očkování před odjezdem.

Malárie

Jedna z nejrozšířenějších nemocí ve světě. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech a subsaharské Africe. Způsobují ji čtyři druhy prvoka Plasmodium, který do těla člověka přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Ty nasají krev nemocného i s prvokem a šíří ho dál.

Plasmodium se v těle nejprve dostane do jater a následně napadá červené krvinky, v nichž se dál množí. Krvinky jednou za několik dní prasknou, plasmodium se dostává do krevního oběhu a napadá další krvinky. Při "praskání“ buněk se uvolňuje toxin, který způsobuje typické příznaky jako vysoké horečky, zvracení, zimnici.

Proti nemoci se lze bránit užíváním antimalarik při cestách do rizikových oblastí. Nemocí se ročně nakazí až 500 miliónů lidí, umírají na ni především děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám