Hlavní obsah

Přeběhlíkem je ten, kdo zradí volební program, hájí se Paroubek

Právo, Novinky, Václav Lang

Jiří Paroubek dříve ostře kritizoval přeběhlictví v parlamentu. Nyní, když opustil sociální demokraty a chystá se založit zcela novou stranu, jsou mu jeho dřívější rázné výroky na adresu poslanců Miloše Melčáka, Michala Pohanky a dalších, vyčítány. Paroubek ale stojí za svým: přeběhlík je ten, kdo zradí program, pro který byl zvolen. A to on prý nečiní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Na slova o svém přeběhlictví poslanec odpověděl, že je otázkou, zda mandáty patří straně nebo zvoleným osobnostem. Jeho prý lidé zvolili kvůli programu. "ČSSD program zrazuje a nechce ho ve Sněmovně prosazovat," řekl.

Reagoval tak na množící se výčitky, jež mu připomínají jeho někdejší ostrá slova na adresu politických přeběhlíků.

„Získávání přeběhlíků je odsouzeníhodná forma politické korupce, která de facto mění výsledky demokratických voleb,“ prohlásil například před třemi lety kvůli přeběhnuvším poslancům Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi. Melčák podle něj "vrazil nůž do zad sociální demokracii".

Foto: Milan Malíček, Právo

Nezařazení poslanci Michal Pohanka (vlevo) a Miloš Melčák.

V minulosti dokonce Paroubek uvažoval o prosazení zákona o přeběhlictví, který by umožnil přezkoumat pohnutky politika přestoupivšího ze strany, za niž získal mandát, do jiné strany.

Přeběhlíky jsou Hašek s Palasem

„Úvahy o mém přeběhlictví jsou ubohé, a kdo je rozvíjí, měl by se stydět, zejména kvůli tomu, co jsem pro ČSSD v minulosti udělal. Přeběhlíkem je ten, kdo uvažuje o přeběhnutí na stranu vládní koalice. Za přeběhlictví proto považuji naopak Haškovy (místopředseda ČSSD Michal Hašek pozn. red) úvahy o opuštění koncepce sociálního státu, Palasovy (Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje) snahy o privatizaci zdravotnictví či opuštění proplácení zdravotnických poplatků,“ napsal Paroubek na svém facebookovém profilu.

Paroubkovi na ČSSD vadí především to, že váhá v prosazení přímé volby prezidenta, ač ji má v programu, a také skrytá privatizace novojičínské nemocnice, kterou straničtí hejtmani v drtivé většině podpořili, ač je to proti programu ČSSD.

Paroubek kritizoval v roce 2009 i poslance za TOP 09, kterou nepovažoval za parlamentní stranu, protože ji nikdo nevolil. Její poslanci byli zvoleni za KDU-ČSL. Se stranou dokonce odmítal jednat.

Anketa

Je podle vás Jiří Paroubek přeběhlík?
Ano
77,9 %
Ne
22,1 %
Celkem hlasovalo 6131 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám