Hlavní obsah

Senátor pobouřil kolegy citací z antisemitských Protokolů sionských mudrců

– Praha

Znepokojení senátorů z ODS vyvolal v pátek severočeský senátor Jaroslav Doubrava (dříve KSČM, nyní Severočeši.cz), když ve svém projevu citoval z Protokolů sionských mudrců, antisemitského podvrženého dokumentu. Doubrava použil text, když kritizoval vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty, a označil ho zajímavé čtení.

Článek

Jeho projev vyvolal příkrý nesouhlas senátorů z ODS. Doubrava se posléze za svá slova omluvil.

Senátor ODS Pavel Čáslava v reakci na Doubravova slova prohlásil, že nečekal, že ještě na konci roku 2011 uslyší v českém Senátu argumenty opírající se o takovýto dokument. Bývalý hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS) dokonce vyzval k tomu, aby Senát na svoji schůzi vzápětí zařadil nový bod. V něm by se podle jeho návrhu měl od Doubravova vystoupení distancovat.

Doubrava posléze na svou omluvu řekl, že ho nenapadlo, že by se mohl někoho dotknout a už vůbec nechtěl vyvolávat žádné "antinálady". Za svá slova se omluvil a vyjádřil se, že by byl rád, pokud by senátoři jeho omluvu přijali. Vystrčil na to řekl, že už žádné kroky tedy podnikat nebude.

Protokoly sionských mudrců, někdy také zvané Sionské protokoly, popisují údajné plány Židů na dosažení světovlády. Podle většiny evropských a amerických historiků jde o podvrh, který sestavila ruská tajná policie za vlády cara Mikuláše II., aby obvinila Židy z tehdejších politických i společenských problémů Ruska. Doubrava z nich dnes citoval v souvislosti se zdražením tisku a knih způsobeném zvýšení daně.

"Před časem se mi dostalo do rukou takové zajímavé čtení - nazvané Sionské protokoly," řekl v úvodu svého vystoupení. Právě dnes večer přitom Židé slaví nejdůležitější svátek svého kalendáře Jom Kipur (Den smíření).

Reklama

Výběr článků

Načítám