Hlavní obsah

Rusové chtějí v centru Karlových Varů vztyčit sochu Petra Velikého

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ruští usedlíci v Karlových Varech chtějí v příštím roce vztyčit v centru lázeňského města bronzovou sochu Petra Velikého v životní velikosti. Má se tak stát ku příležitosti jeho druhého léčebného pobytu v západočeské lázeňské metropoli před třemi sty lety. Plány ruských obyvatel Karlových Varů ovšem narážejí na zamítavé stanovisko vedení města.

Foto: Profimedia.cz

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech

Článek

„Požádali jsme vedení města o umístění sochy Petra Velikého v lázeňském centru Karlových Varů,“ uvedl Igor Oberemko ze společnosti Tinowa Group, která chce nechat sochu ruského cara z přelomu 17. a 18. století nákladem 2,5 miliónu korun vyhotovit. „Na vedení města nás odkázali na památkáře, s kterými o tom chci příští týden jednat,“ pokračoval Oberemko, v jehož režii již v letošním roce došlo k restaurování busty Petra Velikého na Petrově výšině nad Karlovými Vary a vyzlacení pomníku carské rodiny na stejném místě.

V jisté nadsázce jsem to povolení podmínil, že před tím bude umístěna na Rudém náměstí v Moskvě socha T. G. Masaryka.
Jiří Klsák, náměstek primátora

Proti plánu postavit v centru Karlových Varů sochu Petra Velikého, za jehož vlády se stalo Rusko evropskou velmocí, se ale postavilo vedení města. „Odmítli jsme to, protože to není z mnoha důvodů vhodné,“ uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

„Mají představu, že by socha stála mezi Mlýnskou kolonádou a kavárnou Petr, s jejíž stavbou Petr Veliký údajně pomáhal, což ale není ve skutečnosti historicky v pořádku,“ konstatoval náměstek primátora Jiří Klsák (KOA).

„Jako další varianty pro umístění navrhovali při vstupu na Lázeňskou kolonádu u konce Mlýnské kolonády nebo na Staré Louce,“ dodal Klsák. „Řekl jsem jim ale jasně, že není důvod, aby socha Petra Velikého stála v centru Karlových Varů,“ dodal Klsák.

Oberemko: Postavíme sochu všem

Podle Oberemka by měla být socha Petra Velikého ztvárněna v podobě významného lázeňského hosta. „Nejednalo by se tedy o sochu ruského imperátora,“ vysvětloval s tím, že významní hosté ve všech světových lázní mají své sochy umístěné v centru města.

„Sochu chceme budovat na podporu návštěvnosti lázeňských hostů z Ruska. Kdyby odtud ruští lázeňští hosté odešli, tak Karlovy Vary zaniknou,“ argumentoval Oberemko. „Nacionalizace té věci by byla špatná,“ dodal Oberemko, který chce peníze na vznik sochy získat z benefičních akcí.

Podle Klsáka, který předtím pracoval v karlovarském muzeu jako archeolog, ale v Karlových Varech byla nejméně stovka stejně významných hostů ze zahraničí, jakým byl Petr Veliký. „Na to mi pan Oberemko řekl, že postaví sochu všem. Souhlasil jsem, ale s tím, že ať tedy nezačínají Petrem Velikým. V jisté nadsázce jsem to povolení podmínil, že před tím bude umístěna na Rudém náměstí v Moskvě socha T. G. Masaryka,“ uzavřel Klsák, který by nebyl proti umístění sochy Petra Velikého do lázeňských lesů, kam ruský car chodil při svém karlovarském pobytu na léčebné procházky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám