Hlavní obsah

Karlova univerzita je v žebříčku škol až ve čtvrté stovce, má však šanci vyskočit

Právo, ČTK, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříčku nejlepších světových univerzit s přehledem vévodí americké a britské vysoké školy. Vyplývá to z hodnocení, které včera zveřejnila britská publikace Times Higher Education, podle níž je nejlepší vysokou školou na světě Kalifornský technologický institut (Caltech). Pražská Univerzita Karlova je na 301. až 350. místě.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Karlova

Článek

Tvůrci žebříčku nicméně uvedli, že Česká republika patří k zemím, jejichž vysoké školy by se zlepšením dvou nebo tří ukazatelů mohly v příštích letech dostat mezi nejlepší dvě stovky vysokých škol.

Ze zemí střední a východní Evropy jsou ve stejném pásmu jako UK dvě polské vysoké školy – Jagellonská univerzita v Krakově a Varšavská univerzita – a ve skupině na 350. až 400. místě univerzita v estonském Tartu. „Zdá se, že tyto instituce jsou nejslibnějšími kandidáty v oblasti, aby získaly status světové třídy,“ uvádí autoři žebříčku.

Innsbrucká univerzita v Rakousku je naopak na 201. až 225. místě. Stejně hodnocena jako UK je pak Univerzita v portugalském Portu.

Naopak podle už dříve zveřejněného tzv. šanghajského žebříčku patří UK mezi 1,5 procenta nejlepších VŠ světa. Ze 17 tisíc vysokých škol celého světa tak skončila na 201. až 300. místě.

„Univerzita touto pozicí potvrzuje své dominantní postavení mezi českými univerzitami, stabilně se mezi nejlepšími světovými univerzitami umisťuje již po dobu pěti let,“ pochvaloval si rektor Václav Hampl s tím, že jsou jedinou českou školou v první pětistovce.

Harvard předstižen

Poprvé za osm let, co Times Higher Publication sestavuje svůj žebříček, se stal nejlepší univerzitou americký Caltech, který sesadil Harvardovu univerzitu. V první desítce je sedm amerických univerzit a tři britské. Mezi nejlepšími dvěma stovkami je 75 amerických univerzit a 32 britských.

Žebříček se sestavuje na základě 13 kritérií, jako je výzkum, kvalita výuky, mezinárodní aktivita a analýza citací. Hodnocení uvádí celkem 400 univerzit, i když od 200. místa nejsou v žebříčku, ale ve velkých skupinách bez určení pořadí.

Harvardova univerzita byla nejen sesazena z první příčky, ale musí se dělit o druhou pozici s rovněž kalifornskou Stanfordovou univerzitou před britskou Oxfordskou univerzitou. Caltech vděčí za první místo především výraznému vzestupu financí na výzkum.

Nejlepší čínská až na 49. místě

Mimo USA a Británii mají mezi prvními dvěma stovkami nejvíc vysokých škol Nizozemsko a Německo (po 12), Kanada (devět) a Austrálie (sedm). Pekingská univerzita v Číně je na 49. místě. Univerzita v Petrohradě až za UK na 351. až 400. místě. Univerzita v Tokiu se může pyšnit 30. příčkou.

Na rozdíl od tohoto žebříku specializované centrum Šanghajské univerzity poměřuje nejlepších VŠ kupříkladu množstvím držitelů Nobelových cen i dalších významných ocenění mezi učiteli a absolventy nebo počty publikací tamních kapacit v prestižních vědeckých časopisech.

Žebříček univerzit
1.Caltech    USA
2.-3.Harvardova univerzita    USA
2.-3.Stanfordova univerzita    USA
4.Oxfordská univerzita    Británie
5.Princetonská univerzita    USA
6.Cambridgeská univerzita    Velká Británie
7.Massachusettský technologický institut    USA
8.Imperial College v Londýně    Velká Británie
9.Chicagská univerzita    USA
10.Kalifornská univerzita v Berkeley    USA
zdroj: Times Higher Education

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám