Hlavní obsah

Spořit na důchod si bude 2,5 miliónu lidí, myslí si Kalousek

Novinky, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předpokládá, že do druhého pilíře důchodového systému se v průběhu let zapojí až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy asi 2,5 miliónu lidí. Řekl to ve čtvrtek na ekonomickém fóru v Praze na Žofíně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek nepředpokládá, že by vlády, které přijdou po té Nečasově, systém rušily. "Byly by proti sobě, mohou třeba provést nějaké dílčí změny," řekl Kalousek.

Uvedl, že pokud se ekonomická situace ve světě nebude lepit, bude muset změnit valorizační systém důchodů a také zpřísnit výdajové škrty.

Řekl také, že chtěl DPH ve výši 19 procent. "Tato myšlenka ale narazila na sociální svědomí koalice, tedy Věci veřejné, které měly jiný názor," uvedl. DPH tak od roku 2013 bude ve výši 17,5 procenta.

Centrum nákazy je v eurozóně

Ministr financí taktéž komentoval nynější dluhovou krizi v Evropě. Centrum nákazy je podle něj v eurozóně.

"Jsme si jisti současným stavem, troufnu si říct, že Česku finanční krize nehrozí," uvedl Kalousek. Situace ve světové ekonomice by podle něj mohla být složitější než po pádu Lehman Brothers. "Buď eurozóna najde radikální řešení, nebo dojde k systémovému selhání," řekl. Nikdo podle něj ale není nyní schopný předpovědět, kdy krize začne a jak bude rozsáhlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám