Hlavní obsah

Romové zakládají politickou stranu, zatím se jmenuje Adaj

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štefan Tišer, člen rady vlády pro národnostní menšiny a předseda přípravného výboru, který formuje novou romskou politickou stranu, Novinkám přiblížil situaci kolem vznikajícího subjektu. Uvedl, že zakladatelé chtějí oslovit nejen Romy, ale celou společnost. Zároveň zdůraznil, že prostřednictvím nové strany chtějí Romové hlavně bojovat proti nerovným příležitostem v ČR.

Článek

Minulý týden v Letech u Písku zaznělo, že je zapotřebí vytvořit politickou stranu, která by hájila zájmy Romů. Jak daleko jste v jejím formování?

Zatím připravujeme stanovy a konkrétní program.

Jak má program vypadat?

V první řadě je postaven na současném dění v České republice. Neřeknu vám k tomu teď víc, kdyby nastaly nějaké změny. Děláme to zespoda, snažíme se v každé vesnici. Vybíráme lidi, kteří půjdou do čela.

Čeho byste chtěli pro Romy v Česku dosáhnout?

Samozřejmě rovných příležitostí. Říká se, že tady jsou, ale ve skutečnosti žádné rovné příležitosti nejsou. Je tady diskriminace, rasismus, xenofobie. Nechceme sociální dávky, chceme chodit normálně do práce. Podsouvá se nám, že nemáme vzdělání, ale jak není slušné zaměstnání, slušné bydlení, tak vzdělání nemůže vzniknout. Všude včetně základních škol to stojí peníze.

Máte šanci zaujmout i někoho kromě Romů?

Chceme, aby strana neoslovila jen Romy, ale i majoritní společnost. Hlavně lidi, kteří jsou na tom stejně, nemají práci. Znám několik desítek lidí z majoritní společnosti, kteří mají vysokoškolské vzdělání a nemají uplatnění. Tak je to i u nás.

Za jak dlouho by mohla nová strana vzniknout?

Rádi bychom se zúčastnili už regionálních voleb v roce 2012.

Máte už název pro novou stranu?

Pracovní název je Adaj (v romštině „tady jsme“, pozn. red.). Dali jsme to do éteru a hodně lidí o tom diskutuje na sociálních sítích. Vymýšlí, jaký název by byl nejvhodnější.

Anketa

Volili byste nově vznikající romskou politickou stranu?
Ano
4,3 %
Ne
95,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám