Hlavní obsah

Stát zavře kojenecké ústavy a vytvoří armádu profesionálních pěstounů

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Být profesionálním pěstounem připraveným kdykoliv se starat například o kojence. O takové lidi usiluje ministerstvo práce a sociálních věcí. Připravilo zákon, který upravuje pěstounskou péči. Pěstouni budou od státu pobírat odměny odstupňované podle počtu dětí, o něž se starají. Budou je brát i v případě, že se o žádné dítě aktuálně starat nebudou. Projdou přísným výběrovým sítem a budou se muset dál školit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákon nyní leží na vládě a čeká na legislativní proces.

Pěstouni budou dostávat odměny odstupňované podle počtu dětí, o něž se starají, a také příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Peníze budou pobírat, i pokud se o žádné dítě aktuálně starat nebudou. "Ti lidé budou stále k dispozici. Když se například stane, že potřebujeme ihned umístit kojence, tak budou připraveni a nebudou muset řešit, jestli dávat výpověď v práci nebo jak to s ní skloubit," popsala mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová s tím, že péče o kojence je na plný úvazek.

Děti do tří let budou do pěstounské péče chodit nově. Souvisí to s rušením kojeneckých ústavů, ministerstvo je chce zavřít nejpozději do konce roku 2013.

Plívová řekla, že suma má být pro pěstouny motivační, aby měli o práci zájem. Zneužívání podle ní není pravděpodobné, protože pěstouni budou procházet přísným výběrem, budou kontrolováni a navíc se budou muset účastnit pravidelných školení.

Součástí budou například i psychotesty. Profesionální pěstouni například budou muset být připraveni předat dítě, o něž se starají, jeho rodičům či adoptivním rodičům, což pro ně může být emočně náročné.

Odměny vzrostou i stávajícím pěstounům

Suma se v porovnání s lidmi, kteří se o děti v pěstounské péči starají nyní, výrazně zvyšuje. "Plat" pěstouna bude osm tisíc korun, pokud se bude starat o jedno dítě. S rostoucím počtem dětí se částka může zvýšit až na 32 000 za čtyři děti v případě, že alespoň jedno z dětí bude postižené.

Odměny pěstounů
Počet dětínynínávrh
Jedno dítě36808000
Dvě děti625212 000
Tři děti*17 19320 000
Čtyři děti18 75624000**
* platí u péče o tři děti či jedno postižené dítě. Tuto sumu bude pěstoun dostávat, i když o žádné dítě nepečuje
** suma se u každého dalšího dítěte či dítěte zdravotně postiženého zvyšuje o 4000
zdroj: MPSV

Částky se ale, narozdíl od nynějších odměn budou danit. Budou totiž považovány za plat.

Podle Plívové se částka zvýší i pro ty, co už pěstouny jsou. "Na druhou stranu budou i stávající pěstouni plnit povinnosti, které jim zákon nově uloží – například se dále vzdělávat," řekla Novinkám.

„Profesionalizace“ pěstounské péče podle ní spočívá v tom, že se na straně jedné zvýší podpora této služby nejenom ve formě odměny, ale například i nároku na podpůrné a poradenské služby, ale zároveň se zvýší nároky na její poskytování.

Příspěvek na vozidlo, nejspíš ojeté

Pěstouni navíc dostanou částku osm tisíc už při převzetí dítěte ve věku do šesti let, 9000 za dítě od 6 do 12 let a 10 000 za dítě od 12 do 18 let. Jednorázově vyplácená suma bude určena na nákup potřeb spojených s příchodem dítěte do rodiny. Tento příspěvek se vyplácí už nyní.

Rodina, která pečuje nejméně o tři děti, má nárok i na příspěvek na pořízení vozidla. "Výše příspěvku je 70 procent z pořizovací ceny vozidla, nejvýše však 100 000 korun," uvádí návrh.

Zrušením ústavů se ušetří

Ministerstvo práce ruší kojenecké ústavy především proto, aby ušetřilo. Péče o dítě v ústavu stojí měsíčně 37 000 korun, uvedl ministr Jaromír Drábek. V péči pěstounů je to kolem 10 000 korun.

Odborníci návrh zrušit kojenecké ústavy vítají, jen kritizují rychlost, s jakou to chce ministerstvo udělat. Že se to stihne do dvou let, pochybují. Podle nich nebude dostatek pěstounů, kteří budou ochotni a schopni starat se například o postižené děti.

Na konci loňského roku bylo v kojeneckých ústavech pro děti do tří let umístěno 1513 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám