Vrabec domácí je na světě nejrozšířenější žijící pták. Do Evropy se dostal před tisíci lety z Malé Asie a Arabského poloostrova a podobně jako kos černý se skvěle přizpůsobil životu ve městech, která se stala jeho hlavním zdrojem potravy. V letech 2003-2011 v Česku hnízdilo odhadem 2,8 - 5,6 miliónu párů vrabců. Dnes je jejich počet přibližně o dvacet procent nižší.

Ukázkovým příkladem úbytku vrabce domácího je Malá Strana v Praze. Na přelomu tisíciletí tu žilo víc než 150 kusů, v roce 2006 se jejich počet snížil o polovinu. Dnes se tu dají spočítat na prstech jedné ruky. Obdobnou situaci lze vypozorovat na mnoha dalších místech hlavního města – na Václavském nebo Karlově náměstí před deseti lety pobíhala hejna, dnes po nich není ani památky.

Stěhují se na venkov

Podle ornitologa Zdeňka Vermouzka je důvod nasnadě - podmínky pro život v blízkosti lidí jsou pro vrabce domácího jednoduše stále méně vyhovující. Mezi faktory způsobující úbytek tohoto druhu patří změna způsobu dopravy obilí, které se už nevozí v netěsných vagónech, ale v kamiónech - ty nepropustí jediné zrnko potravy. Významnou roli hraje také znečištění ovzduší, v jehož důsledku mimo jiné ubývá hmyz, který je základním krmným prvkem pro mláďata.

Vrabec domácí

Vrabec domácí

FOTO: fotobanka Profimedia

Vrabec domácí se proto dlouhodobě přestává objevovat, hejna se ztenčují. Tam, kde bylo dříve 50 ptáků, je dnes 5. Slovy Zdeňka Vermouzka „pak stačí jedna špatná zima“ a malé hejno ztrácí schopnost reprodukce a zanikne úplně. Pár desítek přeživších šťastlivců migruje za lepšími podmínkami na venkov, tam lze při troše štěstí na okrajích obcí spatřit i hejno vrabce domácího.

A jak tohoto dnes už spíš vzácného ptačího „návštěvníka“  spolehlivě poznáte? Má-li hnědou šíji, šedé čelo a temeno a černou skvrnu na hrdle (samec) nebo má vršek hlavy matně hnědý a světlé hrdlo (samice a mláďata), záda, ocas a letky v hnědočerných odstínech s bílým břichem, máte co do činění s vrabcem domácím. A možná se vyplatí být ve střehu - přestože je označován za jeden z nejhojnějších ptačích druhů u nás, není vyloučeno, že by se vzhledem ke stávajícím podmínkám mohl časem stát druhem ohroženým.