Hlavní obsah

Za výrok o k... a zlodějích dostal poslanec pokutu 5000 Kč

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Poslanci Jiřímu Krátkému (ČSSD) se jeho nedávná slova o tom, že v noci pracují jen k.... a zloději příliš nevyplatila. Sněmovní mandátový a imunitní výbor mu ve středu za tyto výrazy veřejně pronesené ve Sněmovně vyměřil pokutu 5000 Kč. Krátký zvažuje, zda se neodvolá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Jiří Krátký (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Je to sice o polovinu méně, než dostal před časem jeho stranický kolega David Rath za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a polovina toho, co musela zaplatit véčkařka Jana Drastichová za manipulaci s hlasovacími kartami svých stranických kolegů, i tak se ale Krátký nejspíš napříště jadrným výrazům vyhne.

Podnět k zahájení disciplinárního řízení podala skupina koaličních poslanců, kteří se cítí uraženi vystoupením Krátkého.

Poslanec se už za výroky omluvil, schytal to i od stranického šéfa Bohuslava Sobotky. Krátký nicméně tvrdí, že se nikoho nechtěl dotknout, pouze se nechal vykolejit opakovanou snahou koaličních poslanců tlačit Sněmovnou své návrhy v co nejkratší době.  A jaký výrok vynesl Krátkému pětitisícovou pokutu?

„Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům, a dejte pokoj s těmito věcmi. Kdo dělá v noci - kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám, tak pro Boha věčného, dejte pokoj.“ Proneseno v polovině v září při schůzi dolní parlamentní komory.

Krátký zváží, jestli se proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru odvolá. Pokud by tak učinil, bude o pokutě rozhodovat celá Sněmovna.

Anketa

Přijde vám pokuta pro poslance Krátkého přiměřená?
Ano, odpovídá míře provinění
12,1 %
Ne, je příliš nízká
87,9 %
Celkem hlasovalo 3891 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám