Hlavní obsah

Chci vnitrostranickou debatu, tvrdí Tluchoř s tím, že ODS nerozděluje

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prohlášení předsedů regionálních sdružení ODS, kteří se ve věci odvolání ministra Ivana Fuksy postavili za premiéra Petra Nečase, ve středu zareagoval i Petr Tluchoř. Ten podpořen částí středočeských občanských demokratů premiérovo rozhodnutí kritizoval a označil je za součást vnitrostranického boje.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Článek

Tluchoř odmítl, že by svým stanoviskem stranu rozděloval. „Jsem přesvědčen, že vyjádření názoru ODS nerozděluje, a že ji naopak rozdělují pokusy zakázat jakoukoli vnitrostranickou debatu. Přičemž právě ve svobodné diskusi vždy byla největší přednost a síla ODS,“ uvedl Tluchoř v prohlášení zaslaném ve středu Právu.

Bývalý předseda poslanců ODS také nevidí důvod, proč by šéfové stranických regionů měli přijímat stanovisko na podporu Nečase. „Nevidím žádný důvod, proč by předsedové regionálních organizací ODS měli přijímat stanovisko na podporu práva premiéra navrhnout odvolání ministra. Tato pravomoc je zakotvena v ústavě a nikdo ji nezpochybňuje,“ poznamenal Tluchoř a doplnil: „Stejně tak je ale právem členů politické strany vyjadřovat své názory“.

Šlo o názor většiny

Kritik odvolání Ivana Fuksy z postu ministra zemědělství také odmítl, že se dopustil nešťastného prohlášení.

„Pokud devět z patnácti členů regionální rady, tři ze čtyř středočeských zástupců ve výkonné radě, pět poslanců ze sedmi a dva ze tří senátorů za ODS vnímají odvolání Ivana Fuksy jako pokus ovlivnit volbu předsedy regionu, tak to tak prostě vnímají bez ohledu na to, co si o tom myslí předsedové jiných regionů. Nejde o žádné 'nešťastné prohlášení', ale o legitimní jednoznačně většinové stanovisko čelných představitelů středočeské ODS,“ sdělil Tluchoř.

K prohlášení středočeské ODS se v úterý nepřipojil její šéf Petr Bendl, který naopak ve středu vyslovil spolu s dalšími regionálními šéfy podporu Nečasovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám