Hlavní obsah

Šéfové regionů ODS podpořili Nečase a potopili Tluchoře

Právo, Novinky, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Právo má k dispozici prohlášení třinácti ze čtrnácti předsedů regionálních sdružení ODS. Ti plně respektují právo premiéra vybrat si do vládního týmu ministry podle vlastního uvážení. Naopak potopili poslance a bývalého šéfa klubu Petra Tluchoře. Prohlášení následuje po úterním odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy, který měl patřit k Tluchořovým spojencům.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Pokud Petr Nečas usoudil, že další spolupráce s Ivanem Fuksou není z jakéhokoli důvodu možná, je jeho nezadatelným právem provést na postu ministra personální změnu. Jsme přesvědčeni, že ministři nominovaní ODS zastupují ve vládě stranu jako takovou a ne pouze svá regionální sdružení, či dokonce jednu část jednoho regionální sdružení,“ uvádějí šéfové regionů.

Zdůrazňují: „Z tohoto důvodu vnímáme reakci Petra Tluchoře, že odvolání Ivana Fuksy je hrubý zásah do středočeské ODS, jako nešťastnou. Považujeme ji za další z jeho kroků, které směřují více k dělení ODS než k jejímu sjednocování.“

Prohlášení jako jediný nepodepsal Ivan Adamec, předseda královéhradecké krajské ODS. Adamec Právu řekl: „Vzhledem k tomu, jak se pan premiér rozhodl, tak nevidím důvod, proč se k jeho rozhodnutí vyjadřovat. Nevím nic o důvodech (odvolání ministra zemědělství, pozn. red.). Odvolat ministra je výlučnou pravomocí premiéra. Ať si vybere ministra, jakého chce. Kdyby chtěl tento krok předtím konzultovat, tak bych se připojil.“

Šéf středočeských občanských demokratů Petr Bendl se podle Tluchořova prohlášení pro Právo ocitl v izolaci, neboť úterní vystoupení na Fuksovu podporu odhlasovala většina středočeské regionální rady za neúčasti Bendla. Ten údajně nebyl k zastižení.

Předsedové mezi sebou komunikovali mailem. Prostřednictvím elektronické pošty také své prohlášení odsouhlasili.

Fuksa: Jde o pokus o rozdělení středočeské ODS

Fuksa v úterý prohlásil, že krok Nečase považuje za pokus rozdělit středočeskou ODS na dva tábory před jejím nadcházejícím sněmem (15. října), kde se bude volit nové krajské vedení. Tluchořova skupina nesouhlasí s prodloužením dvouletého mandátu Nečasova celostátního vedení ODS.

Nečas se k odvolání Fuksy rozhodl neočekávaně v úterý. Týž den přinesl návrh prezidentu Václavu Klausovi, který mu vyhověl. [celá zpráva]

Premiér měl k ministrovi celou řadu výhrad, které prý opakovaně sděloval. Zmínil například problematiku tzv. Dřevěné knihy, která řeší budoucnost Lesů ČR, ale i smířlivý postoj k obří zakázce na likvidaci ekologických škod, který byl v rozporu s postojem ostatních ministrů za ODS. Podle Nečase navíc Fuksa nesplnil jeho očekávání coby jeden z lídrů ekonomického týmu a jednání vlády "většinou promlčel".

Premiér zdůraznil, že o Fuksově odvolání uvažoval již na jaře a odmítl, že by se jednalo o vnitrostranický boj před kongresem.

Fuksa premiérovy výtky odmítl s tím, že Nečas nemluví pravdu.

Předsedové regionálních sdružení ODS, kteří prohlášení podepsali
Bendl Petr, předseda regionálního sdružení ODS ve Středočeském kraji
Bureš Jan, předseda regionálního sdružení ODS v Karlovarském kraji
Čechlovský Jan, předseda regionálního sdružení ODS v Pardubickém kraji
Kadrnka Jiří, předseda regionálního sdružení ODS v Jihomoravském kraji
Knobloch Robert, předseda regionálního sdružení ODS v Olomouckém kraji
Kuba Martin, předseda regionálního sdružení ODS v Jihočeském kraji
Kubata Jan, předseda regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji
Lukáš Libor, předseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji
Pospíšil Jiří, předseda regionálního sdružení ODS v Plzeňském kraji
Sobotka Přemysl, předseda regionálního sdružení ODS v Libereckém kraji
Stanjura Zbyněk, předseda regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji
Strejček Ivo, předseda regionálního sdružení ODS v Kraji Vysočina
Šťastný Boris, předseda regionálního sdružení ODS v hl. m. Praze
Zdroj: ODS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám