Hlavní obsah

Paroubek se Zemanem by mohli spojit síly, sondování již začalo

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nedávno nesmiřitelní nepřátelé si teď najednou vyměňují komplimenty. Bývalí premiéři a předsedové ČSSD Jiří Paroubek a Miloš Zeman k sobě začínají nalézat cestu, na jejímž konci by podle informací Práva mohla být i vzájemná spolupráce příští rok v krajských volbách, nemluvě o prezidentských o rok později.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Bývalí premiéři, (zleva) místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), čestný předseda strany SPOZ Miloš Zeman a poslanec Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Paroubkovo členství v ČSSD rychle skomírá a je jen otázkou, zda zamíří do České strany národně socialistické 2005, kterou by chtěl přejmenovat a přetvořit, nebo spustí svůj nový „levostředový“ projekt. V každém případě bude jeho nová strana potřebovat spojence, stejně jako ho potřebují dech ztrácející zemanovci.

Paroubek už oťukávání zahájil nezvyklou vstřícností k Zemanovi v nedělní televizní diskusi v České televizi. Se Zemanem se setkal po zhruba čtyřech letech, kdy na adresu „důchodce z Vysočiny“ nešetřil tvrdými slovy. Ve hře pokračoval Paroubek i v pondělí, kdy křtil knihu svých pamětí. Zemana pochválil, když poznamenal, že z nynějších kandidátů na post hlavy státu národní zájmy nejlépe reprezentuje právě on. [celá zpráva]

Kompliment Zemana potěšil

Vstřícnost nezůstala bez odezvy. „Jeho vyjádření, které jsem si přečetl na internetu, si velice vážím,“ prohlásil v úterý Zeman na tiskové konferenci SPOZ. Hned však dodal, že „žádné námluvy neprobíhají“. Mluvil ale i za svého zákulisního vyjednavače Miroslava Šloufa? [celá zpráva]

Místopředseda SPOZ Martin Nejedlý na dotaz Práva možnost případné spolupráce s Paroubkem nevyloučil. „Jsme připraveni na jakoukoliv formu diskuse o spolupráci,“ prohlásil.

Možný problém pro ČSSD

Pokud by diskuse začala a vyústila v nějakou formu spojenectví paroubkovců se zemanovci, zkomplikovalo by to život ČSSD především na Ústecku, kde by se Paroubek jistě rád viděl na postu hejtmana. Totéž platí o Zemanovi a prezidentské volbě v roce 2013.

V souvislosti s Paroubkovým novým politickým projektem se objevují spekulace, že je do hry zapojena i šedá eminence pražské ODS – Roman Janoušek. To může naznačovat také fakt, že Paroubkovi národní socialisté se chystají usídlit v domě v pražské Radlické ulici, který vlastní společnost Eukaryota, spojovaná právě s Janouškem.

Klíčové zasedání ústřední rady ČSNS 2005, která by měla odstartovat Paroubkovo působení v čele národních socialistů, se má tuto sobotu konat právě zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám