Hlavní obsah

Štěch: Přímou volbu prezidenta by měli připravit poslanci se senátory společně

Právo, ada, nig

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) se chce dopisem obrátit na svou kolegyni z dolní komory Miroslavu Němcovou (ODS) s výzvou, aby obě komory začaly spolupracovat při přípravě zákonné úpravy přímé volby prezidenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu ČR Milan Štěch

Článek

„Nikdo nemůže myslet vážně, že Senát odmává to, co mu poslanci pošlou. Dohoda je přitom možná, není daleko,“ řekl v úterý novinářům šéf Senátu.

„Kompromis, který by mohla podpořit Sněmovna a také Senát, by měl být společným dílem. Představa je taková, že by se mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně zapojil do hledání přijatelné formy pro obě komory i ústavně právní výbor Senátu,“  uvedl Štěch.

Podle Štěcha je nálada v soc. dem. pro zavedení přímé volby příznivá. Pouze někteří senátoři by se mohli cítit dotčeni formou schvalování tak, že by pro změnu ústavy nezvedli ruku. V případě změn ústavních zákonů by to bylo pro návrh smrtící, protože v těchto případech je nutná shoda v obou komorách.

Soc. dem. cítí i příležitost, jak případně prosadit svého kandidáta na Hrad, protože v posledních měsících se podle průzkumů začíná výrazně projevovat příklon doleva i mezi občany.

Změna kompetencí je podmínkou

ČSSD bude se zavedením přímé volby prosazovat především změny některých kompetencí hlavy státu. O jaké hodlají usilovat, Štěch odmítl upřesnit, jen naznačil, že jednou z nich by mělo být omezení práva prezidenta zastavovat trestní stíhání. V této souvislosti Štěch uvedl příklad příznivce ODS a prezidenta Klause podnikatele Zdeňka Kratochvíla z Vysočiny, který dostal v roce 2008 od prezidenta milost s odůvodněním, že tehdejší ředitel dopravní firmy ICOM, má zdravotní, především psychické problémy. Přitom podnikatel měl od roku 1998 v patách policii kvůli podezřelým finančním machinacím. „Poté, co dostal milost, se najednou uzdravil, a je velice čilý,“ komentoval případ Kratochvíl Štěch.

Další kompetencí, o jejíž změnu se chtějí soc. dem. zasadit, je jmenování členů bankovní rady. Podle Štěcha by tento orgán měl být zcela nezávislý na politických reprezentacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám