Hlavní obsah

S letními teplotami je konec, o víkendu začne na horách sněžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrně vysoké teploty, které nyní na území České republiky panují, utne příchod studené fronty. Do konce týdne se výrazně ochladí a na horách začne o víkendu sněžit. Úterý je tak posledním dnem letošního roku, kdy si lidé mohou ještě užít letních teplot, informovala Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Během úterý bude ještě ovlivňovat počasí u nás oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad střední Evropou. Díky ní se odpolední maxima vyšplhají na příjemných 22 až 26 stupňů. Stejně jako v minulých dnech bude jasná obloha.

V následujících dnech můžeme očekávat příchod dvou studených front, které prodloužené léto definitivně ukončí.

Ve středu přijde slabá studená fronta od severozápadu až západu,“ řekla Honsová. V Čechách se ochladí na 17 až 21, na Moravě bude tepleji, a to 19 až 23 stupňů. Zpočátku dne bude polojasno až skoro jasno. Odpoledne bude přibývat oblačnost a na severozápadě se mohou objevit první přeháňky.

Ve čtvrtek bude opět zpočátku dne polojasno, odpoledne ale bude od severozápadu přibývat oblačnost s deštěm. „To už je ta druhá studená fronta, mnohem výraznější. Po jejím příchodu k nám od severozápadu začne pronikat studený vzduch. Odpolední teploty ve čtvrtek nicméně stále ještě zůstanou v rozmezí 19 až 23 stupňů.

Z léta do zimy

V pátek už se ale dočkáme citelného ochlazení. Teploty se nedostanou nad 10 až 14 stupňů, bude převážně oblačno s deštěm nebo s přeháňkami.

Ještě chladněji bude o víkendu. „Odpolední maxima pouze 9 až 13 stupňů, po ránu 7 až 3 a vyskytovat se budou četné přízemní mrazíky,“ upozornila Honsová. Podle jejích slov by mělo být převážně oblačno, místy s přeháňkami a na vrcholcích hor by mělo sněžit.

Po víkendu by se sice mohlo ještě začít pozvolna oteplovat k 15 stupňům, ale přes dvacet už to zřejmě nebude.

Každý rok je jiný

Letošní vydařené babí léto je důkazem, jak odlišný charakter mohou mít jednotlivá roční období v různých letech. „Zatímco letos na začátku října šplhaly odpolední teploty až k 28 stupňům, vloni touto dobou jsme byli čtyři stupně pod normálem,“ upozornila Honsová. Připomněla, že vloni 30. září už v Krkonoších sněžilo. V roce 2009 leželo v polovině října na Lysé hoře 103 cm sněhu.

Začátek letošního října se sice zapíše do statistik několika teplotními rekordy, jako celek je však toto období o „pouhé“ čtyři stupně nad průměrem. „Mohou za to docela chladné noci a rána, kdy teploty padají k 11 až 7 stupňům, což je ovlivněno tím, že noc je již delší než den, a také malou oblačností a bezvětřím,“ vysvětlila Honsová s tím, že odpolední maxima u nás jsou nyní stejná jako v Chorvatsku, Itálii nebo na Kanárských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám