Hlavní obsah

Školský portál za desítky miliónů je těsně před smrtí

– Praha
Právo, Marek Přibil

Téměř nikdo z učitelů ho nevyužívá. Přitom byl svého času protežovanou vlajkovou lodí ministerstva školství a spolykal desítky miliónů korun. Teď skomírá a zdá se, že ho v krátké době čeká exitus. Řeč je o oficiálním školském portálu www.edu.cz.

Článek

„Edu.cz? Tak s tím jsme opravdu nikdy nepracovali,“ řekla včera Právu například ředitelka pražské ZŠ Spektrum Alena Hrubá.

Školský web – pohrobek kontroverzního miliardového projektu Státní informační politiky ve vzdělanosti z let 2001 až 05, jehož součástí byl i Internet do škol – provozoval Ústav pro informace ve vzdělávání. Ten ministr školství Josef Dobeš (VV) nedávno sloučil s Českou školní inspekcí.

„Portál spolykal odhadem za pár let svého nepříliš úspěšného provozu kolem 50 miliónů korun,“ upozorňuje IT expert Janek Wagner na webu České školy. Dodává, že „zlé jazyky říkaly, že kdyby se jeho stránky psaly ručně na pergamen a posílaly uživatelům rychlým poslem, vyšlo by to laciněji“.

Za desítky miliónů korun by se přitom daly vybavit stovky učeben počítači, které budou potřeba ke srovnávacím zkouškám, jež Dobeš připravuje v 5. a 9. ročnících základních škol. Ty mají totiž proběhnout v elektronické podobě a ne všechny školy jsou na ně dostatečně vybaveny.

Už před čtyřmi lety na něj upozornil NKÚ

Na kontroverzní portál upozornil přitom už v roce 2007 Nejvyšší kontrolní úřad. Zjistil, že školství dostalo 26 miliónů korun na jeho vytvoření, ale této sumě kvalita naprosto neodpovídala.

Podle úřadu poskytoval pouze základní informace, které byly ale už na webu ministerstva školství. Žádnou novou hodnotu pro učitele neměl. „My jsme se zabývali tím, proč se vydávaly takové peníze na portál, který nefunguje,“ řekl tehdy Právu prezident úřadu František Dohnal.

Očekával, že se vláda bude problémem zabývat. Nic se ale nestalo a portál fungoval dál v de facto nezměněné podobě dodnes. Najdete na něm zejména převzaté tiskové zprávy ministerstva školství – ty již visí na webu úřadu – či zprávy České tiskové agentury.

Wagner podotýká, že před dvěma lety v resortu školství bylo v provozu přes sedmdesát portálů a webových serverů. Řada z nich měla zásadní nedostatky a náklady na jejich zřízení a provoz byly ve značném nepoměru k zjištěné návštěvnosti. „Edu.cz v tomto směru dominoval,“ dodal expert.

Dobeš chystá nový web

Vysvětluje, že nyní běží portál překvapivě na adrese info.edu.cz, kde vznikla kopie původního webu v open source redakčním systému Drupal. „Poslední článek je z 1. září 2011, a tak lze konstatovat, že Edu.cz je po dlouholetém trápení zřejmě definitivně mrtev,“ uzavírá Wagner.

Vezmeme-li v potaz předražené státní maturity a další projekty, lze s Dobešem souhlasit, že se ve školství nehorázně plýtvalo. „Tady doslova lítaly milióny komínem,“ řekl Právu ministr. Ze 17 organizací školství (téměř každá má nějaké ty portály) chce vytvořit tři efektivní.

Přitom ale už sám chystá nový web. Jeho první podoba byla představena při senátním slyšení ke srovnávacím zkouškám. Portál má připravit školní inspekce. Jaké budou náklady, není zatím známo. Dobeš ale vypsal výběrové řízení na zajištění zkoušek v hodnotě 140 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám