Hlavní obsah

Paroubek mává ČSSD na rozloučenou, pokřtil knihu „Plnou parou v politice“

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, jov

Expremiér a bývalý předseda soc. dem. Jiří Paroubek v pondělí na křtu své nové knihy vzpomínek „Plnou parou v politice“ naznačil, že se v příštích dnech pravděpodobně rozejdou jeho kroky se současnými spolustraníky z řad ČSSD. Paroubek má namířeno do čela národních socialistů.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Jiří Paroubek v doprovodu manželky Petry představil svoji novou knihu Plnou parou v politice.

Článek

Paroubek si posteskl, že na křtu nevidí nikoho ze svých nedávných politických spolupracovníků. „Tak aspoň na dálku jim chci poděkovat a chci jim popřát hodně úspěchů, i když se naše kroky velmi pravděpodobně v těch příštích dnech rozejdou. Chtěl bych říci, že je někdy dobře, když se lidé rozejdou, aby se třeba zase někdy aspoň v něčem sešli,“ citovala Paroubka ČTK.

Někdejší premiér a šéf ČSSD dnes novinářům řekl, že jedním z důvodů jeho nespokojenosti v ČSSD je rozdělení strany na příznivce předsedy Bohuslava Sobotky a místopředsedy Michala Haška. Vadí mu prý také váhání ČSSD kolem přímé volby prezidenta. "Skandální je, že ze třinácti hejtmanů je dvanáct pro postupnou, skrytou privatizaci nemocnic," dodal.

Paroubek také poznamenal, že z nynějších kandidátů na nového prezidenta republiky národní zájmy nejlépe reprezentuje Miloš Zeman. Ke svému předchůdci v čele ČSSD sice prý má řadu výhrad a jejich vztah je komplikovaný. Zeman ale prý není černobílou osobností. Sociální demokraté se ale podle Paroubka při prezidentské volbě spíše smíří s kandidáty jako je někdejší úřednický premiér Jan Fischer.

Při spekulacích o tom, že by ČSSD podpořila nynějšího předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského ho prý "jímá hrůza". "Byla by to facka nejen pro mě, ale i pro českou veřejnost," řekl s tím, že Rychetského Ústavní soud údajně porušil zákon, když zrušil předčasné volby v roce 2009. V těch by podle Paroubka ČSSD zvítězila, ale "určité zájmové skupiny" si to nepřály.

 „Plevel“, který strana nepotřebuje

Bývalý šéf ČSSD rozjel v uplynulých měsících vyjednávání o převzetí mimoparlamentní České strany národně socialistické (ČSNS 2005). V poslední době se ale námluvy zadrhly. Proti Paroubkovu vstupu se tvrdě postavil současný šéf ČSNS 2005 Karel Janko. Paroubka například označil za „plevel“, který strana nepotřebuje.

Paroubek následně oznámil, že s Jankem končí veškerá jednání. A přidal, že pracuje na variantě založení zcela nové politické strany, do které by si přivedl své věrné z ČSSD, například bývalého šéfa ústecké soc. dem. Petra Bendu, a také věrné z řad ČSNS 2005.

Klíčem k dokončení Paroubkova plánu na převzetí ČSNS 2005 a usazení se do jejího čela je sobotní jednání ústřední rady této strany. Pokud se Paroubkovým příznivcům podaří na tomto rokování sesadit Janka z funkce předsedy a také ho vyloučit ze strany, expředseda ČSSD má volnou cestu k zisku nejvyšší stranické funkce.

Paroubek se ve své knize pamětí věnuje období od svého příchodu do ČSSD v prosinci 1989 až po rezignaci na funkci předsedy po loňských volbách do Sněmovny. Bývalý lídr v publikaci přináší svůj pohled na dění na politické scéně, hodnotí své spolustraníky a nešetří novináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám