Hlavní obsah

Soud zneplatnil loňské komunální volby v Hřensku

Právo, ape
Aktualizováno

Volby do obecního zastupitelstva ve Hřensku na Děčínsku, které se konaly loni v říjnu, jsou neplatné. Rozhodl o tom v pondělí ústecký krajský soud, který tak uznal stížnost místní ODS. Krátce před volbami se do Hřenska účelově přihlásilo 32 lidí a dva chataři, kteří značně ovlivnili voličskou základnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Těchto 34 lidí významně ovlivnilo výsledek voleb, protože představují přes 17 procent oprávněných voličů,“ řekla po vyhlášení usnesení předsedkyně senátu Markéta Lehká.

Soud tak vrátil stav ve Hřensku do bodu, jako by tam loňské říjnové volby vůbec nebyly.

Proti rozhodnutí soudu není možný žádný opravný prostředek. Všechna rozhodnutí zastupitelstva, jako například prodeje pozemků, by měla být neplatná. Podobný precedent ale neexistuje, v Česku soud nikdy nezrušil volby, když už zastupitelstvo fungovalo.

Ministr rozhodne o termínu opakování voleb

„Život v obci bude nyní silně přibrzděn, protože rozhodování zastupitelstva je nyní nemožné,“ řekl starosta obce Josef Černý (Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek). Ten by měl nadále vést obec až do nových voleb. "Máme trochu výhodu, že jsem byl starostou i před volbami, takže pokračuji ve funkci dál, tak jak mi to zákon ukládá," komentoval rozhodnutí soudu starosta. Ministr vnitra do 30 dnů od rozhodnutí soudu vyhlásí termín opakovaných voleb. Do nich mohou místní strany sestavit jiné kandidátky než loni.

Stížnost ODS na příliv voličů do Hřenska už loni nejprve ústecký soud odmítl, letos v květnu mu Ústavní soud případ vrátil k projednání. „Ústavní soud přesně vymezil, jak by měl soud posuzovat občany z hlediska jejich volebního práva,“ řekla Lehká s tím, že se tak soud soustředil na fakticitu trvalých pobytů v obci. Do obce se jeden a dva dny před volbami přihlásilo celkem 67 lidí. Soud ale kvůli svým možnostem úplně všechny nevyslechl. „Ovlivnění výsledků bylo už jasné u těch 34, soud tak měl dost podkladů k rozhodnutí,“ uvedla soudkyně.

Své lidi prý přihlašovali i ostatní

Podnikatel Jiří Barcal, který stál za hromadným přihlášením několika lidí do obce, se k tomu u soudu přiznal. Lidem nabízel až pět tisíc korun, dva to v červenci u soudu potvrdili. Barcal označil za iniciátora přihlašování k trvalému pobytu do obce současného místostarostu Jana Havla, lídra kandidátky sdružení Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná. „Dohodli jsme se, že mu pomohu. Na oplátku jsem dostal příslib, že do budoucna získám nějaké zajímavé stavební zakázky v obci,“ vypověděl Barcal. Když však prý zjistil, že není sám, kdo pro sdružení takto shání hlasy, od Havlových praktik se podle svých slov krátce před volbami distancoval.

Místostarosta Havel se už dříve k přihlašování lidí do svých objektů přiznal, byla to ale prý reakce na příliv lidí přihlašovaných „protistranou. Nynější rozhodnutí soudu ho prý nijak nepřekvapilo. „My máme v ruce protokol z kriminální policie o výslechu korunního svědka Barcala, který se tam sám přiznal, že u výslechu lhal a že si úplatky a návod k nim vymyslel. Soudkyně Lehká ale tento protokol odmítla připustit k jednání,“ řekl Havel s tím, že i když není možnost opravného prostředku, zvažuje nějakou možnost obrany.

Loňské volby v Hřensku vyhrálo sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná místostarosty Havla. Obsadilo tři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Druhé místo obsadilo sdružení Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek a v zastupitelstvu má tři křesla. Poslední mandát získal kandidát ODS, která volby napadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám