Hlavní obsah

Církve by na kompenzacích měly dostat 80 až 96 miliard

Částka, kterou by stát měl církvím vyplatit v připravovaném majetkovém narovnání, by se s předpokládanou inflací mohla celkově vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Uvádí to ministerstvo kultury v návrhu zákona, který byl zveřejněn na vládním webu a nyní je v připomínkovém řízení. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vláda se už s církvemi shodla na tom, že částka, kterou jim vyplatí, bude ve výši 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Církve také dostanou zpět 56 procent majetku, o který přišly v minulém režimu. Peníze mají být vypláceny ročně, podle předpokládané míry inflace by to mělo být 2,63 miliardy až 3,21 miliardy korun.

Materiál také detailně řeší způsob majetkové odluky církví od státu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. Za tuto dobu by podle předpokladů měl stát církvím dát celkově 16,997 miliardy korun. První tři roky bude stát na platy duchovních a církevní administrativy přispívat ze svého rozpočtu plnou částkou, tedy 1,445 miliardy ročně, od čtvrtého roku se pak částka každoročně sníží o pět procent.

Návrhem zákona chce vláda napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu. Se způsobem vyrovnání nesouhlasí opoziční ČSSD a KSČM. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země. Původně měly výhrady také koaliční Věci veřejné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám