Hlavní obsah

Vinaři si pochvalují: dozrávají hrozny výjimečného ročníku

Právo, Milan Vojtek

Kdyby nebylo špačků s neuvěřitelnou agresivitou, asi by se moravským vinařům neztrácel v těchto dnech úsměv z tváře. Obava o hrozny je jediné, co jim kazí náladu při letošní výjimečné úrodě.

Foto: Archiv, Novinky

Vinař na Mikulovsku obhlíží úrodu

Článek

„Letošní se dá přirovnat k roku 1997, která byla výjimečně kvalitní a dodnes na ni vinaři vzpomínají. A protože jsme za tu dobu v technologiích zpracování zase o kus dál, je důvod předpokládat, že budeme mít vynikající vína,“ řekl dvojnásobný držitel ocenění Vinař roku Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku.

Hroznům podle pěstitelů nevadilo letošní mokré léto, jejich bobule se v tuto dobu pěkně nalévaly, teplé dny ve druhé polovině srpna a po celé září pak dodaly kuličkám střapců dostatek cukru.

Zatímco v jiných letech vinaři často čekali se sklizní do posledního možného dne, aby pochytali cukr, a s příchodem podzimních plískanic zase spěchali se sklizní, aby úroda neshnila, letos si mohou okamžik sběru vybírat podle optimálního stavu hroznů.

Trend: méně alkoholu

V Krumvíři tak Valihrachův bratr František vyráží do vinice s refraktometrem. Z přístroje získané údaje o obsahu cukru v bobulích pak hrají hlavní roli v plánování sběru.

„Dnešní trend je dělat méně alkoholická vína, takže i podle toho se řídíme. O sklizni opravdu rozhoduje naše představa o tom, jak by mělo víno vypadat. Jinak u nás, na severu velkopavlovické vinařské oblasti, jsme na tom dobře. Hroznům přibývá cukr, aniž by s každým dnem ztrácely obsah kyselinek. V tom se lišíme od Mikulovska, kde vápencové podloží ovlivňuje úrodu a kyselinky se jim v hroznech přirozenou cestou odbourávají,“ dodal Josef Valihrach.

To vinaři na Mikulovsku dobře vědí, a proto úrodu urychleně sklízejí. „Cukernatost je skvělá, kyselinky ale klesají. Sklizeň je proto v plném proudu. Ale i tak je letošní úroda výjimečná,“ doplnil ohlas z mikulovské vinařské oblasti Petr Marcinčák z novosedelské vinařské společnosti Marcinčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám