Hlavní obsah

Bobošíková loví hlasy na Šluknovsku, do voleb chce získat Čunka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverenita - blok Jany Bobošíkové (SBB) zahájila vyjednávání s bývalým šéfem lidovců a senátorem Jiřím Čunkem o spolupráci v krajských a senátních volbách, které se konají příští rok na podzim. SBB také chce zachytit hlasy nespokojených voličů na Šluknovsku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Plánuje přitom využít Čunkových zkušeností. S Čunkem se ve čtvrtek sešla statutární místopředsedkyně SBB Jana Volfová. „Ano, zahájili jsme vyjednávání,“ potvrdila v neděli Volfová schůzku na dotaz Práva. Doplnila, že šlo o první konzultace bez závazného výsledku. „Věříme, že další jednání budou,“ uvedla Volfová.

Podobně hovoří i Čunek. „Bylo to první jednání,“ sdělil Právu. Více nechtěl schůzku komentovat. Prozradil ale, že SBB není sama, kdo touží po spolupráci s ním. „Samozřejmě to není jediná skupina, která mne oslovila,“ uvedl Čunek. O konkrétních zájemcích ale nechtěl hovořit.

SBB chce podle Volfové s Čunkem dohodnout spolupráci pro volby 2012. „Rádi bychom také vzhledem k aktuálním problémům ve Šluknovském výběžku využili zkušeností pana senátora, které získal v době, kdy byl starostou Vsetína,“ doplnila Volfová s tím, že by se například na téma Šluknovsko mohl uskutečnit na půdě Senátu seminář.

Bývalý starosta Vsetína Čunek, kterého „proslavilo“ stěhování romských rodin do kontejnerových bytů a do zpustošených domů daleko od Vsetína, se nedávno například s poslankyní ODS a bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou zúčastnil jednání zastupitelstva ve Varnsdorfu.

Radil už také ve Varnsdorfu

Nepřímo tam doporučoval svůj postup. „Vystěhováním nepřizpůsobivých mimo město neuvěřitelně rychle vyprchalo napětí mezi starousedlíky,“ uvedl.

„Neexistuje město, krom Prahy, které by tohle umělo dlouhodobě vyřešit. U nás to vypadá, že se to vyřešilo, ale tak to není,“ prohlásil. Čunek zastupitelům poradil, aby se s nespokojenými obyvateli spojili a postavili se do jejich čela a společně tlačili na stát.

„Stát by se měl postarat, aby tam, kde svou nečinností problémy způsobil, je také napravil. Bude to dlouhodobě stát miliardy a musí je dát vláda,“ dodal Čunek.

Pro SBB by mohl být bývalý předsedy lidovců vítanou posilou. Strana zastává v romské problematice vyhraněné názory. Bobošíková nedávno označila potíže s nepřizpůsobivými za významný problém. Obvinila přitom EU, že může za příliv slovenských Romů do ČR.

„Pozitivní diskriminaci považuji za jeden z hybatelů toho negativního procesu, který v poslední době přerůstá přes hlavu lidem na Šluknovsku. Stát také rezignoval na vymáhání povinností po těchto lidech.

Pokud stát nebude uznávat stejná práva a stejné povinnosti pro všechny a nebude povinnosti vymáhat, tak nepomohou žádné rady pro lidská práva, žádné miliardy do těchto oblastí,“ řekla Bobošíková serveru Parlamentnilisty.cz.

V případě „ulovení“ Čunka se nabízí varianta kandidatury do Senátu na Šluknovsku. To ale není příští rok možné; ve volebním obvodu Děčín, kam spadají problematická města, se bude hlasovat až v roce 2014. Nyní je zde senátorem Jaroslav Sykáček (za ČSSD), který je zároveň starostou Rumburku.

Lidovci zaskočeni

Čunkovi přitom končí senátorský mandát právě příští rok na podzim. Expředseda lidovců byl do horní komory zvolen v obvodě Vsetín. Ve světle oťukávání se stranou Bobošíkové je zajímavé, že KDU-ČSL počítá s tím, že bude Čunek obhajovat senátní křeslo v jejích barvách. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek totiž včera na dotaz Práva uvedl, že Čunek už získal v rámci Zlínského kraje nominace.

Pokus získat Čunka je součástí snahy SBB „luxovat“ na politické scéně osobnosti i celé strany. Podle Volfové už SBB postupně integrovala 23 politických subjektů. V září stranické řady posílil bývalý poslanec a šéf Moravské národní strany Ivan Dřímal. Do SBB už před časem vstoupila exposlankyně a předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Nyní je šéfkou středočeské organizace SBB. S Bobošíkovou spolupracuje také bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám