Hlavní obsah

Za dítě v dětském domově budou platit rodiče

Rodiče budou platit za pobyt dítěte v dětském domově podle reformního zákona o zdravotních službách. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v nové vyhlášce stanovil platbu za den podle věku dítěte. Dosud hradí péči zřizovatelé, přestože rodiče nebyli zbaveni vyživovací povinnosti.

Foto: Profimedia.cz

Podle zákona o výkonu ústavní a ochranné výchovy mají rodiče povinnost přispívat na zaopatření dítěte i ve věku od tří do 18 let. Ilustrační foto

Článek

Platba by je měla přivést ke spolupráci na urychleném návratu dítěte domů, nebo k souhlasu s jeho umístěním do náhradní rodiny. Návrh visí na vládním webu.

Podle připravené vyhlášky zaplatí rodiče nebo zákonní zástupci dítěte příspěvek na dítě do jednoho roku věku 45 korun za den, od jednoho roku do tří let 50 korun a od tří let 55 korun. Platit má i průvodce dítěte, platba je jednotná 150 korun za den.

Příspěvek na zaopatření dítěte je na stravování, ubytování, ošacení a výchovnou činnost. Částky jsou stanoveny na základě praktických zkušeností zařízení a vycházejí z takzvané stravovací jednotky.

Program na podporu původních a pěstounských rodin

Dětské domovy pro děti do tří let, tedy kojenecké ústavy, spadají pod ministerstvo zdravotnictví. Příští rok by měly přejít pod ministerstvo práce a sociálních věcí a do konce roku 2013 by měly být zcela zrušeny. Do té doby má vzniknout program na podporu původních rodin i síť pěstounských rodin, které budou připraveny převzít děti i na krátkodobý pobyt.

Podle zákona o výkonu ústavní a ochranné výchovy mají rodiče povinnost přispívat na zaopatření dítěte i ve věku od tří do 18 let. Ústavy pro tuto věkovou kategorii spravuje ministerstvo školství.

Měl by klesnout počet dětí v domovech

Heger ve zprávě pro vládu uvádí jako přínos nové právní úpravy to, že stoupnou příjmy zařízení na provoz a zároveň klesnou jejich náklady na péči o umístěné děti. Navíc lze podle ministra očekávat, že osoby povinné výživou se pokusí řešit situaci tím, že převezmou dítě do své péče. Očekává tedy pokles počtu dětí v dětských domovech a úspory pro poskytovatele péče.

Na konci loňského roku bylo v 34 kojeneckých ústavech a dětských domovech pro děti do tří let 1513 dětí, celkem je v těchto zařízeních 1963 míst. Propuštěno bylo 2085 dětí, z nich 54 procent do vlastní rodiny. Více než čtvrtina propuštěných dětí byla v ústavu déle než rok.

K zákazu kojeneckých ústavů vyzvala Česko mezinárodní organizace UNICEF, která zastupuje práva dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám