Hlavní obsah

Václav Havel oslavil 75. narozeniny

Praha
Aktualizováno

Exprezident Václav Havel v sobotu večer v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích slavil své 75. narozeniny. Oslavu uspořádali jeho přátelé. Součástí byla i hudební produkce.

Přátelé přijeli poblahopřát Václavu Havlovi k 75. narozeninámVideo: Novinky

 
Článek

Okolo 19. hodiny na oslavu přijeli manželé Havlovi, každý v jiném autě. Václav Havel do domu proklouzl zadním vchodem, a nebyl tak spatřen novináři. Manželka Dagmar přijela v autě se svou matkou.

Foto: Pajer Alan, ČTK

Bávalý polský disident a publicista Adam Michnik (uprostřed) na oslavě 75. narozenin bývalého českého prezidenta Václava Havla

Do Centra současného umění DOX gratulanti přinesli také spoustu dárků, například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová mu darovala starožitný americký kompas vyvedený ve zlaté barvě.

K pozoruhodným dárkům patřila také slivovice, kterou v roce 1973 vlastnoručně vypálil a v sobotu Havlovi přinesl proslulý cestovatel Miroslav Zikmund. K ní přidal dráp ze lvice - prý proti současným "predátorům". Častým darem bylo také pravé šampaňské.

Foto: Pajer Alan, ČTK

Zleva sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková, bývalý president Václav Havel a bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeine Albrightová.

Soukromá oslava začala krátkými proslovy Havlovy manželky Dagmar, Albrightové a podnikatele Zdeňka Bakaly, který je spoluorganizátorem narozeninového večírku.

"My jsme byli opravdu hrdí na to, že Václav Havel byl zvolen prezidentem republiky. Je jeden z mých nejlepších přátel. Nikdy jsem si nemyslela, že toto bude možné. Vašku, všechno nejlepší," řekla Albrigtová.

Foto: Pajer Alan, ČTK

Zleva bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeine Albrightová a manželka bývalého českého prezidenta Václava Havla Dagmar

Promluvil také Havel: "Děkuji především vám všem, kteří jste přišli, všem, kteří to zorganizovali, i těm, kteří zahrají," řekl. Byl z obrovské přízně příchozích možná trochu zaskočen. "Čím jsem starší, tím jsem plašší. Já se stydím při každé možné i nemožné příležitosti. Stydím se i teď, že tu mám oslavu, že mluvím, že jsem poslouchán," pobavil hosty.

Poté začal první hudební vstup v podání skupiny Melody Makers a Ondřeje Havelky. Pozván byl například i Havlův někdejší spolupracovník na Hradě a současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Hostů mohlo být asi pět set.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Manželka Václava Havla Dagmar přichází na soukromou oslavu jeho 75. narozenin.

Mezi nimi byl například také hudebník a občasný politik Michael Kocáb s přítelkyní Lejlou Abbasovou, předseda Strany zelených Ondřej Liška, herečka Aňa Geislerová, herec Milan Lasica s manželkou Magdou Vašáryovou, dále se oslavy účastní herci Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, hudebník Jaroslav Hutka, architekt Bořek Šípek, skladatel a podnikatel Michal Horáček, spisovatel Ludvík Vaculík, hudebník Jiří Stivín a další.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Spisovatel Ludvík Vaculík přichází na oslavu narozenin Václava Havla.

V Doxu, který byl slavnostně vyzdoben svíčkami a bílými tulipány, slavili Havlovi nejbližší z rodiny, kamarádi z disentu, umělci, velvyslanci, současní i bývalí politici a další zástupci veřejného života.

"Přeju mu pevné zdraví a doufám, že dnes vypozoruje, kolik lidí ho má rádo," řekl šéf české diplomacie Schwarzenberg. "Já Václavovi s ohledem na to, kolik je jemu a kolik je mně, můžu přát to, co v našem věku víme, že je největší hodnotou - zdraví, štěstí a lásku. Pevně věřím, že se mu dostane i toho zdraví, nejenom toho štěstí a lásky, " řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Havel si při chůzi pomáhal hůlkou. Někdejší hlava českého státu a světové proslulý bojovník za lidská práva se letos několik měsíců obtížně zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest, velmi zeslábl a zhubl. Nyní je mu lépe a chystá také účast na veřejných akcích.

Havel se narodil 5. října. Politik, dramatik a spisovatel je jedním ze symbolů pádu komunismu a ve světě je znám jako bojovník za lidská práva. V posledních měsících se společenského života víceméně stranil, protože byl zesláblý a obtížně se zotavoval po březnovém zánětu dýchacích cest.
Uplynulé týdny odpočíval na chalupě v Hrádečku u Trutnova, venkovský vzduch mu prospěl. Nyní už má v plánu několik pracovních akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám